Да спрем да зяпаме жените и футболистите им и да погледнем за момент какво пият в Бразилия.
Най-популярната алкохолна напитка по тези земи се нарича кашаса (Cachaça) и се произвежда от дестилиран сок от захарна тръстика вече близо 500 години.
Първоначално възприемана като питие на простолюдието, постепенно тя успява да покори небцето на всеки бразилец и да достигне статус и признание, близки до това на виното.
Докато бразилeцът консумира над 10 литра кашаса годишно, в чужбина тя се използва почти изключително като съставка на различни коктейли.
Най-известният от тях - Кайпириня (Caipirinha), който може да бъде намерен и из родните заведения, наскоро бе обявен за един от 50те най-велики коктейла на всички времена от Международната асоциация на барманите.
Ето и тяхната рецепта:
50мл. Кашаса
Половин свеж лайм (зелен лимон)
2 чаени лъжици захар
Нарязаният на 4 парчета лайм и захарта се поставят в чашата и се разбъркват. Допълва се с лед и след това се прибавя кашасата.
Изпива се.
На българския пазар може да бъде намерена бутилка кашаса от около 0,7 литра.