Пилета с „горчичено" масло и гарнитура от моркови и грах
порции: 8;
подготовка: 10 мин плюс време за овкусяване;
приготвяне: 1ч 15 мин; ястието се приготвя само в една тавичка.
продукти:
1 препълнена с.л. дижонска горчица
140 г краве масло, меко
2 пилета, всяко по около 1,5 кг
цяла глава чесън, срязана през средата
175 мл бяло вино
300 мл пилешки бульон
500 г дребни моркови
400 г замразен зелен грах
две шепи магданоз, накълцан
начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Разбийте добре горчицата с маслото и посолете на вкус. Поставете пилетата в голяма тава и с пръсти отделете кожата от месото, започвайки от шията. Намажете месото под кожата с маслото, като запазите една с.л. за по-късно. Поставете във всяко пиле по една половина от чесновата глава. Посолете, покрийте с фолио и печете 40 мин. Отстранете фолиото и върнете птиците във фурната за още 20 мин.
2. Извадете птиците в друг съд, поставете тавата на голям котлон и изсипете в нея виното. Оставете да къкри 5 мин, след което налейте бульона. Когато заври, добавете морковите и покрийте с фолио. След още 5 мин прибавете граха и оставете гарнитурата да къкри още малко, докато зеленчуците омекнат. Непосредствено преди да поднесете, добавете останалото „горчичено" масло, накълцания магданоз и отцедените от пилетата сокове и посолете. Можете да прехвърлите ястието в голямо плато или да го сложите на масата направо в тавата.
Хранителна информация за порция: 549 ккал; 39 г протеини; 10 г въглехидрати; 39 г мазнини; 17 г наситени мазнини; 4 г влакнини; 6 г захар; 1,13 г сол.
Ориенталска салата с патешко
порции: 2;
подготовка: 10 мин;
приготвяне: 15 мин;
продукти:
2 патешки гърди с кожата
100 г смес от рукола и кресон
250 г чери доматчета, на половинки
връзка млад лук, нарязан косо
продукти за дресинга:
1 скилидка чесън, смачкана
1 ч.л. настърган пресен корен от джинджифил
2 с.л. соев сос
3 с.л. мед
начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200єC (180єC с обдухване). С нож направете резки по кожата на патешките гърди и ги овкусете със сол и пипер. Загрейте незалепващ тиган на висока температура, сложете месото с кожата надолу и го запържете за 4 мин или докато кожата стане хрупкава. Обърнете го и го запържете бързо от другата страна. Свалете от котлона и прехвърлете патешкото в тавичка.
2. Смесете продуктите за дресинга, запазете 2 с.л., а останалото сипете върху месото. Запечете го за 10 мин, ако го предпочитате розово вътре. Ако пък го обичате по-изпечено, го оставете по-дълго. Извадете го от фурната и оставете да „почине" 4 мин, след което го нарежете на лентички.
3. Объркайте руколата и кресона с доматчетата, лука и нарязаните патешки гърди. Полейте салатата с останалия дресинг и сервирайте.
хранителна информация за порция: 558 ккал; 34 г протеини; 25 г въглехидрати; 37 г мазнини; 10 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 25 г захар; 3,12 г сол.
Плодов десерт с джинджифилов привкус
порции: 4;
подготовка: 10 мин;
приготвяне: 10 мин; добър източник на желязо и витамин C
продукти:
3 ябълки „Златна превъзходна", обелени и нарязани на тънки резенчета
50 г кайсии без костилките, едро нарязани
4 с.л. сладко от джинджифил (ако прецените, може да сложите
и повече)
250 г замразени горски плодове
200 г хрупкави овесени ядки
50 г кедрови ядки
начин на приготвяне:
1. Загрейте грила на висока температура. Наредете ябълковите резенчета и кайсиите в плитък съд за печене. Добавете сладкото от джинджифил и малко вода. Покрийте съда с прозрачно фолио и го сложете в микровълновата на High за 5 мин или докато плодовете започнат да омекват. След това добавете замразените плодове, покрийте отново с фолио и сложете съда в микровълновата за още 3 мин, докато се размразят.
2. Смесете овесените и кедровите ядки и ги изсипете върху плодовете. Запечете десерта за 2 мин до златисто.
хранителна информация за порция: 421 ккал; 9 г протеини; 60 г въглехидрати; 18 г мазнини; 2 г наситени мазнини; 5 г влакнини; 38 г захар; 0,08 г сол.
Материалът се публикува със съдействието на списание GoodFood.