Любителите на шоколада могат с чиста съвест днес да си хапнат повече, тъй като имат празник. На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада.

А ето и малко любопитни факти за него:

На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна. Ацтеките са първите хора в света, които произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа.

Ацтеките свързват шоколада с Шочикетсал, богинята на фертилността у жената. Маите също го свързват с плодородието. Мексикански лингвисти предполагат, че испанците са изобретили думата, съчетавайки термина chocol и заменяйки думата haa (на езика на маите "вода") с тази на езика на ацтеките atl. Все пак изглежда по-вероятно ацтеките сами да са измислили тази дума.

От друга страна думата xocoatl не се среща в ранния испански език. На езика на маите глаголът chokola'j, който означава "да пием шоколад заедно", също е предлаган като вероятност за произхода на думата шоколад.

Шоколадът се произвежда от какао, което се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao, виреещо в Южна Америка. Theobroma означава "храна на боговете". В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през XVI век, независимо че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години.

Знаем, че повишава нивото на серотонина, който пък отговаря за щастието. През 2012 година учените откриха и други полезни свойства на калоричния продукт, смятан за враг на диетите.

Друг анализ от същата година в Англия откри, че какаото и шоколадът намаляват инсулиновата резистентност, високото кръвно налягане, повишават еластичността на кръвоносните съдове и леко понижават лошия холестерол. Става дума за ограничени количества, посочват здравните специалисти.

Колкото и да си падаме по шоколадовите изкушения у нас, България изобщо не влиза в класацията за страните, които консумират най-много шоколад. В топ 10 попадат Ирландия с внушителните 9.9 килограма на глава от населението, следвани от Англия - с 9.5 кг.

По-нататък в класацията са застанали Австрия, Белгия и Германия, съответно с 8.8 кг, 8.3 кг, 8.2 кг на човек. В Норвегия похапват скромните 8 кг, а последни в десетката са французите с 6.3 кг. Преди тях се нареждат Дания със 7.5 кг и Канада с 6.4 кг на глава от населението.

А освен щастливи, шоколадът ще ви направи още по-неподатливи на Алцхаймер, рак и ще предпази нервната ви система, посочват още неговите фенове.