Американски губернатор даде знак, че може да помилва посмъртно Били Хлапето, печално известният каубой извън закона, подвизавал се през 19-ти век в Дивия Запад.

Представите това какъв е бил Хенри Маккарти, както е истинското име на Били, винаги са били в двете крайности: хладнокръвен убиец или добро момче борещо се да оцелее в беззаконието на Дивия Запад.

Явно губернаторът на Ню Мексико Бил Ричардсън, който напуска поста си следващия месец, е повярвал на второто твърдение, след като заяви, че е получил официална петиция, която е готов да обмисли и ще вземе решение за това дали да бъде  помилван или не до края на годината.

"Като човек, който е очарован от богатата история на Ню Мексико, винаги съм се интересувал от историята на Били Хлапето и особено от твърдението, че му е била обещана амнистия от губернатора на територията Лю Уолъс", заяви той. "Старателно ще проуча тази петиция и всички достъпни факти за споразумение между Били Хлапето и губернатор Уолъс, преди да взема каквото и да е решение", добави Ричардсън.

Легендата за Били Хлапето, известен още и като Хенри Антрим и Уилям Бони, е вдъхновила десетки книги и филми, няколко имитатора и опити да се ексхумира гроба му, за да се извърши ДНК тест.

Той е бил застрелян от шериф Пат Гарет на 14 юли 1881. Внуците на Гарет се противопоставят на помилването на Бони, като смятат, че това ще представи техния дядо като хладнокръвен убиец.

Многобройни фенове на легендата на Били Хлапето се борят за помилването му, включително Елбърт Гарсия от Санта Роза, който смята, че е праправнук на Били - въпреки че няма доказателства, че той е имал каквито и да е наследници.