Марк Бенет, автор на книгата Perfect Passwords, състави списък на 500-те на-разпространени пароли срез англоезичните компютърни потребители.

На първо място е комбинацията 123456.

Нейните модификации 1234 и 12345678 са на трето и четвърто място, съобщава HiComm.bg.

На второ място е думата password.

С голяма популярност се ползват нецензурните думи и изрази: pussy е на пето място, fuckme - на 20-то, sexsex е на 164-то, porno - на 219-то, tits - на 256-то, а bigtits - на 267-мо; имена на филми: Matrix - на 229-то, StarWars - на 129-то; както и имена на държави: Бразилия - 411-то място, Япония - на 413-то, Русия - на 492-то.

По данни на компанията Protocom Development Systems, която е специализирана в информационна безопасност, 35.4% от потребителите са принудени да помнят между една и пет пароли, а 38.1% - от шест до десет.

При това една четвърт от потребителите непрекъснато забравят паролите си и пренебрегвайки съветите на специалистите, използват прости пароли, в старанието си да не претоварват паметта си.

Така например във Великобритания хората най-често използват за парола името си, името на домашния любимец, марката на колата си, рождени дни, имената на членовете на семейството си.

Специалисти от британската компания регистратор на домейни, CentralNic дори смятат, че в зависимост от използваните пароли на човек може да се направят определени изводи за него.

Така например домошарят избира имена на роднини или домашни любимци, спортните запалянковци - името на любимия отбор, поклонниците на поп-културата - имена на артисти, певци, анимационни герои.

Ако в списъка на най-популярните пароли видите някоя от своите, незабавно я променете, съветва Марк Бенет.