Пръстовите отпечатъци са напълно уникални за всеки от нас, но изглежда едва ли занапред биометричното идентифициране ще бъде считано за безопасно, както до момента.

Наскоро научихме от The Guardian, че по време на технологично изложение в Лос Анджелис през октомври, фирмата DeepMasterPrints e представила изкуствен интелект, който може доста ефективно да създава изкуствени отпечатъци, които да заблуждават скенерите.

От компанията обясняват, че повечето скенери за сигурност са програмирани да "четат" само част от пръстовия ни отпечатък, без да изследват целия. В същото време обаче някои части от отпечатъка ни са доста подобни на същите части при друг човек.

Така алгоритмите на DeepMasterPrints не създават цял нов отпечатък, защото няма нужда от това, а генерират само онези части от отпечатъка, които скенерът засича и които се считат за често срещани при повече хора.

Това звучи като малко недовършена работа, но всъщност не е.

Изкуственият интелект може да репликира един на всеки пет човешки отпечатъка с точност, която би му позволила да заблуди обикновен биометричен скенер.

От компанията твърдят, че алгоритмите не могат да се ползват за отключване на телефони, освен ако не са допълнително програмирани и усъвършенствани за целта.

DeepMasterPrints също ни успокояват, че никой до момента не е успял да създаде толкова ефективна система за репликиране на отпечатъци като тяхната, и това би струвало много труд и пари.

Честно казано, тези успокоения никак не звучат убедително.