Макадамията на вид и вкус наподобява лешник. Представлява костилка от орехоплодни дървета, растящи в Австралия.
Името й произлиза от фамилията на шотландеца Джон Мак Адам, който пръв се заел с култивирането на диворастящото дърво.
Добрата новина за нея е, че съдържа много наситени мастни киселини и витамин В. Тези й качества спомагат за понижаването на телесното тегло, така че, ако си решил да си в добра форма до лятото - тя може да бъде верен другар в менюто ти.
Лошата е, че се отделя много трудно от кората, което я прави адски скъпа.
Все пак, ако си навит да опиташ „Царицата на ядките" - можеш да я намериш в големите хранителни магазини като „Била" или да си я поръчаш онлайн. Цената за 100 грама е приблизително 11 лв.
Ако държиш да впечатлиш с кулинарни умения, пробвай със следната рецепта за плънка от ядки:
Нужни продукти:
* 1 ч.ч. обелени ядки макадамия
* 1 ч.ч. обелен шам фъстък
* 1 ч.ч. обелен лешник
* 1 ч.ч. обелени бадеми на плочки
* 455 г свинска наденица
* 1/2 ч.ч. масло
* 2 ч.ч. накълцан лук
* 1 1/2 ч.ч. нарязана на тънко целина
* 1 1/2 ч.ч. накълцани моркови
* 450 г крутони
* 2 с.л. пресован чесън
* 2 1/2 сух градински чай
* сол и черен пипер на вкус
* 5 ч.ч. пилешки бульон
Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете подходяща тавичка и покрийте дъното и с хартия за печене. После разпределете макадамията, шам-фъстъка, лешниците и бадемите на равен пласт върху отгоре и печете 5 до 10 минути като често разбърквате, докато ядки леко се запекат.
Поставете наденицата в голям тиган на средна температура и гответе докато стане бледо кафява. Извадете и изсипете получения сос от тигана. В него разтопете маслото и запържете лука, целината, морковите и чесъна докато омекнат.
Ами това е - добър апетит!