Макадамията на вид и вкус наподобява лешник. Представлява костилка от орехоплодни дървета, растящи в Австралия.

Името й произлиза от фамилията на шотландеца Джон Мак Адам, който пръв се заел с култивирането на диворастящото дърво.

Добрата новина за нея е, че съдържа много наситени мастни киселини и витамин В. Тези й качества спомагат за понижаването на телесното тегло, така че, ако си решил да си в добра форма до лятото - тя може да бъде верен другар в менюто ти.

Лошата е, че се отделя много трудно от кората, което я прави адски скъпа.

Все пак, ако си навит да опиташ „Царицата на ядките" - можеш да я намериш в големите хранителни магазини като „Била" или да си я поръчаш онлайн. Цената за 100 грама е приблизително 11 лв.

 

Ако държиш да впечатлиш с кулинарни умения, пробвай със следната рецепта за плънка от ядки:

Нужни продукти:

* 1 ч.ч. обелени ядки макадамия

* 1 ч.ч. обелен шам фъстък

* 1 ч.ч. обелен лешник

* 1 ч.ч. обелени бадеми на плочки

* 455 г свинска наденица

* 1/2 ч.ч. масло

* 2 ч.ч. накълцан лук

* 1 1/2 ч.ч. нарязана на тънко целина

* 1 1/2 ч.ч. накълцани моркови

* 450 г крутони

* 2 с.л. пресован чесън

* 2 1/2 сух градински чай

* сол и черен пипер на вкус

* 5 ч.ч. пилешки бульон

Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете подходяща тавичка и покрийте дъното и с хартия за печене. После разпределете макадамията, шам-фъстъка, лешниците и бадемите на равен пласт върху отгоре и печете 5 до 10 минути като често разбърквате, докато ядки леко се запекат.

Поставете наденицата в голям тиган на средна температура и гответе докато стане бледо кафява. Извадете и изсипете получения сос от тигана. В него разтопете маслото и запържете лука, целината, морковите и чесъна докато омекнат.

Ами това е - добър апетит!