След като стана ясно, че Стефан Данаилов влиза в изборната надпревара, се роди нов казус свързан с привилегированата позиция спрямо другите кандидати, която Ламбо ще има, след старта на новия сезон на "Стъклен дом" по BTV. В сериала политическото "острие" на социалистите играе една от главните роли, тази на бизнесмена Димитър Касабов.

"Драмата" обаче, бързо беше прекратена, след като тази сутрин пред BTV Данаилов заяви, че стартът на новите епизоди от БГ сагата, така или иначе е бил планиран за края на октомври.

Така че "президентското" позициониране няма да има, а Ламбо допълни още, че образът му по никакъв начин няма да присъства в рекламната кампания на дългоочакваните епизоди.

От "Дневник" потърсиха мнението и на останалите участници в този интересен казус - Би Ти Ви, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Централната избирателна комисия (ЦИК).

От Би Ти Ви заявиха, че имат решение на въпроса, но няма да го огласят публично заради конкурентните медии.

Според Закона за радиото и телевизията всяка предварителна намеса в програмирането на медиите може да се тълкува като цензура.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира пред "Дневник", че казусът е доста спорен, и представи аргументи "за" и "против" излъчването на сериала.

"В крайна сметка сериалът е продукт, който не е бил политически и от вчера се е превърнал в такъв, за което телевизията няма вина. От друга страна, ако операторът иска да бъде докрай коректен, нищо не пречи да отложат излъчването му за след изборите. Веднага обаче идва въпросът за финансовите загуби и програмните схеми", каза Лозанов. Ще видим кое ще надделее - търговският или общественият интерес, добави той.

СЕМ ще обсъжда утре казуса, но тъй като няма законова забрана, регулаторът не може да излезе и с конкретно решение, обясни Лозанов. По думите му единствените норми за коректност на тв операторите в кампанията е европейска препоръка за равнопоставеност, обективност и безпристрастност в предизборна ситуация.