Истински скандал се разрази, след като Кристо нарече Българя "тъпа". Германският вестник "Цайт" публикува интервю с Христо Явашев - Кристо, цитирано и преведено на български "Дойче веле". В него творецът нарича България "тъпа."

Христо Явашев е на 21 години, когато му се удава възможност да избяга от България - съзира шанса си по време на престой в Прага, където гостува на свои роднини. "Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България. Казах си: Прага е много по-близо до Запада и затова трябва да направя всичко възможно, за да остана тук. По онова време не бях единственият: стотици хиляди бягаха на запад след събитията в Унгария през 1956 година", разказва творецът в интервю за германското списание "Цайт".

Интервюто вбеси много нашенци, а актьорът Иван Ласкин побърза да отговори на твореца в социалната мрежа:

Моята България не е "тъпа"! Тъп си ти, господин, Кристо ли си, лайно ли си...Обиколил съм, глупако, всички големи музеи в Европа. Знам на какво да се възхищавам. Твоето "изкуство", може да се закупи от поделението в Русе и се нарича понтонен мост!

И си го инсталирай в тъпия гъз. А, относно твоите опаковки, инсталации и пърформанси.....ти глупако, който отказва да говори Български език и нарича България тъпа, не ставаш дори за санирач на сгради.! Малоумник-България била тъпа! Вземи един найлон и се опаковай сам! Така ще се превърнеш в инсталиран капут, идиот такъв!