„Отечествен фронт" показва разпада на българското семейство. "Всеки ден ни пишат как някой е посегнал на дете - искат от нас, от "Отечествен фронт", защита и едва ли не съд." - разказва Мартин Карбовски. - "Един ден ние се замислихме как така се стигна до това хората да се надяват на нас и да пишат "Само вие може да ни помогнете!"...

Днес ще ви разкажа една българска история - толкова българска, че наистина боли. За да разкажем тази трудна за разказване история ние работихме доста - снимахме в Павликени, снимахме в Чезена, Италия, снимахме в Черноконево - Димитровград...  История за липсващата брънка в българската еволюция. Днес търсим липсващият баща, който е виновен за всичко - виновен е с това, че го няма."

Историята започва в Павликени. Една жена - Веска Маринова се развежда с мъжа си Станьо, с когото имат дъщеря Радка. Веска търси опора в живота след Станьо и се жени за белгиеца Мишел. В началото Радка го възприема като роден баща - липсва й близостта със Станьо. Но нещо се случва - докато Веска работи в чужбина, 50-годишният Мишел насилва сексуално 13-годишната си доведена дъщеря.

За да не каже на никого, я заплашва и бие. Тормозът продължава цели четири години. Когато Веска си е в България, Мишел настройва майка и дъщеря една срещу друга, пребива Веска и посяга на децата. Майката разбира за сексуалния тормоз над дъщеря си едва когато Радка прави опит да се самоубие.

 

"Такива истории има много у нас.  Чужденец е титла, която даваме с лекота на всеки идващ отвън - тя  достатъчна, за да дадем уважението си на такъв човек." - коментира Карбовски. - "И да му дадем и дъщеря си. Но няма да ви разказваме за още един белгиец-педофил. Ние търсим друго нещо  в този филм - търсим бащата! Искахме да потърсим Станьо - истинския баща на Радка - и да го питаме: "Няма ли да защитиш дъщеря си?"

Станьо е започнал живота си отначало в Чезена, Италия с новото си семейство - съпругата Елена и децата Мира, Ивана и Иван. Обаче и тук нещата не са наред и проблемът не е, че децата не могат да говорят български, дори не е в това дали там живеят по-добре, отколкото в България. Проблемът отново е, че Станьо го няма!

Дошъл уж за малко в България и останал в Пловдив - с друга жена. Всички го търсят - търсят го роднините му, търси го тъстът му, който живее в Димитровград, нужен е на децата си и в Италия, и в България - но го няма!