Най-добрият български сумист Калоян Махлянов - Котоошу може да слезе от дохиото и да прекрати активната си състезателна кариера след 10 години в професионалното суму. Първият европеец, заслужил титлата "одзеки" или голям шампион, е преследван от хронична контузия в коляното, заради която прекрати участието си на Големия есенен турнир в Токио.

Близки до сумиста довериха пред "Меридиан Мач", че от школата "Садогатаке" сериозно се замислят дали да разчитат на българина в бъдеще. Още при пристигането си в Япония през 2002 година гигантът от великотърновското село Джулюница е бил предупреден да се пази от травми, тъй като те биха коствали кариерата му.

Пикът в кариерата на Котоошу дойде през 2008 година, когато спечели турнира Нацу Башо и се превърна в първия представител от Стария континент, вдигнал Купата на императора. След това обаче 29-годишният българин не направи нищо значително, като доста често напускаше турнирите заради контузията в дясното си коляно. Махлянов дори не се напъна да стане "йокодзуна", защото титлата го задължава да печели всички турнири.

Все пак шефовете на школата "Садогатаке" няма да низгвернат тотално българина, а ще му предложат работа като треньор. Такова право в Япония имат само сумистите, стигнали до ранг "одзеки" или "йокодзуна".