Хижа "Яворов", която се намира в местността "Поляните" в землището на Разлог, бе избрана за най-добрата хижа за 2016 година. На церемонията по награждаването в столичната зала "Максима" престижната награда бе връчена лично на секретаря на Туристическо дружество "Пирин"- Разлог Радко Божинов.

Хижата разполата с две сгради - старата, която наскоро бе ремонтирана, разполага с 21 места. Новата хижа пък бе ремонтирана преди две години и разполага със 70 места.

Снимка 262569

Един от най-екстремните, но красиви планински преходи у нас тръгва от хижа Яворов, през местността Кончето, до връх Вихрен

Разнообразието в красотата на Разложката котловина може да бъде видяна и през четирите сезона на тази жижа. Човек може да се спуска по снежни писти, да бере горски плодове и лековити билки, да обхожда диви места на кон, да се разхожда в усамотение, наслаждавайки се на вековното достолепие на боровата гора.

Хижа "Яворов" е разположена в близост до най-обширния алпийски карстов район в Пирин планина - в местността Поляните на резерват Разложки Суходол. В околностите на хижата има множество планински забележителности, тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на било на северния пирински дял.

Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и неповторима гледка към скалния феномен "Стъпалата" (Събиците).