За автора:

Еманюел Карер (1957) е внук на руски емигранти, син на известната френска интелектуалка, историчката Елен Карер-д'Анкос. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече. Започва кариерата си като кинокритик, а през 1984 г. издава първата си книга "Смелост". Пише и сценарии, един от които, "Снежният клас" получава наградата "Фемина" (1995). Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която потриса френското обществено мнение през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява "Врагът" - прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. През 2002 г. книгата е екранизирана от Никол Гарсиа.

 

За книгата:

Ето и самата история. На 9 януари 1993 г. Жан-Клод Роман, уважаван френски гражданин, завършил медицина, служител в Международната здравна организация, женен, с две деца, с предани приятели, застрелва жена си, двете си деца и родителите си и прави неуспешен опит за самоубийство. Известно време преди това вероятно убива тъста си и се опитва да убие любовницата си.

Следствието разкрива, че не е завършил, че не е лекар, че не е работил никъде. Осемнайсет години Жан-Клод Роман е лъгал всичките си близки и е живял, харчейки парите, които са му поверили за "управление" родителите - неговите и на жена му. Започнал с една лъжа, която повлякла втора, после трета, Роман не е могъл вече да спре и когато парите се свършват, когато се появява заплаха от разкритие, прибягва до най-чудовищното средство - убийството. Осъждат го на доживотен затвор.

Ето какво казва авторът:

"Направих опит да предам ден по ден живота му на самотник и измамник, да си представя какви мисли са се въртели в главата му през безкрайните празни часове, прекарани не на "работното" му място, а по паркингите покрай магистралите и в горите на Юрските планини. Да разбера какво в това екстремно човешко преживяване ме е развълнувало и би развълнувало, поне така мисля, всеки от нас."

 

Към откъса от "Врагът"