Обявиха журито на наградата „ВИК" 2008 за „Български роман на годината".

То ще се състои от еврокомисаря Меглена Кунева, директора на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" проф. Боряна Христова, медийния експерт проф. Георги Лозанов, декана на Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски" проф. Валери Стефанов и режисьора Андрей Слабаков.

„С този избор, направен от постоянния комитет на фондацията, оставаме верни на стремежа си към баланс, разнообразие и доза авантюризъм в състава на журито", коментира Елена Скулева - Найденова, управител на фондация "ВИК".

От тази година, освен че изборната комисия променя състава си от 4 на 5 души, читателското гласуване, което стартира след обявяването на финалистите, няма да влияе пряко върху решенията на журито.

До този момент общо 61 заглавия са заявили желание за участие в конкурса "Български роман на годината".

В края на април журито ще оповести имената на романите, преминали през първа селекция. В края на месец юни пък ще се състои голямата представяне на шестимата финалисти в конкурса.

Името на победителя в тазгодишното издание ще бъде обявено в началото на ноември на церемония по връчването на наградите.

10 000 лева е наградата за най-добрия български романист и 1 000 лева за автора на книгата с най-голяма читателска подкрепа.

Носители на престижния литературен приз до сега са Стефан Кисьов с „Екзекуторът", Емил Андреев със „Стъклената река", Боян Биолчев с „Амазонката на Варое" и Георги Тенев с „Партиен дом".