Задължителната литература в училище е тема на четвъртата дискусия от поредицата на Национален център за книгата - НДК, посветена на Годината на детската книга.

Дебатът ще се проведе на 22 април (събота) от 16:00 часа в Литературен клуб "Перото", съобщиха от НДК.

Като контрапункт на задължителната литература в училище Национален център за книгата - НДК ще изготви препоръчителен списък със съвременна детско-юношеска литература, който да насърчава не само задължението, но и любовта към четенето.

За целта Центърът събира предложения на nbc@ndk.bg, а крайният срок е 20 април. Изпратете заглавията и авторите на книгите, които вие като деца с удоволствие сте чели, както и книгите, които вашите деца днес разгръщат в захлас.

Иницитивата съпътства дискусията, която ще се фокусира върху следните въпроси: Има ли място за съвременната литература от началото на ХХI век, в образованието? Как да не задушим интереса към четенето с литературния канон, който задължава учениците не само да прочетат, но и да зазубрят онова, което трябва да харесат в класиците, за да получат добра оценка на изпитите по литература?

По-опасен ли е таблетът от превръщането на четенето в задължение? Да оставим ли пазарът да бъде единствен коректив на неактуализираните учебни програми? Участници в дискусията ще бъдат: Ангел Игов - писател и преводач; Александър Секулов - писател и поет; Александър Шпатов - писател; доц. др. Дарин Тенев - преподавател по Теория на литературата, преводач и японист; Александър Кръстев - "Аз чета"; Михаела Петрова - ръководител на Национален център за книгата - НДК.