За автора:

Белгийският писател Жан-Филип Тусен, автор на издадените у нас книги "Банята" и "Господинът", е известен със своя изящен стил и усет към детайла.

Когато затворим последната страница на този изпълнен със зрителни впечатления и багри роман, осъзнаваме, че сме били увлечени от една история, в която главни герои са били думите.

 

За книгата:

Повествователят на романа "Бягам" отива в Шанхай, за да предаде нещо от името на любимата си Мари на нейния бизнеспартньор Чжан Сянджъ. Този тъмен субект още в самото начало му връчва мобилен телефон (най-вероятно, за да го шпионира) и незнайно защо решава да го заведе в Пекин, където го въвлича в лудо надбягване с полицията заради един мистериозен пакет. Целият престой на героя в Китай преминава в състояние на перманентна тревога и на пълно неразбиране на случващото се. След отпътуването му от Китай псевдокриминалната фабула прелива в разказ за началото на края на една любовна история.

Подобно на другите книги на Тусен героят от този роман се чувства абсолютно чужд на света, в който живее. Въвлечен е в събития, които не разбира и които до края остават неразгадани. "Бягам" е роман на движението, защото действието се развива между четири хронотопа: Шанхай, Пекин, Париж и остров Елба. В различни моменти героят бяга от невидими преследвачи, но в по-абстрактен смисъл бяга от света, от безизходната си връзка с Мари и най-вероятно - от себе си.


Към откъса от "Бягам"