Една от новите тенденции, която навлезе и на родния пазар, е веган козметиката. Доколко обаче българката познава този вид красота? Отговор потърсихме от бюти консултанта Антоанета Цветанова, която разяснява и най-важното - кои са плюсовете и минусите й.

Оказва се, че на веган козметични продукти най-често се доверяват тези, които практикуват йога и наблягат на природосъобразния начин на живот и хранене.

Снимка 307129

Източник: iStock

Доколко българката познава и използва веган козметиката?

Много малък процент от дамите в България използват веган козметика - около една четвърт от българките. Дори в страните от третия свят има по-голямо вълнение относно биосъставките.

Може би това се дължи на факта, че в България все още няма застрашително и масово замърсяване на природата - реките ни все още са чисти, въздухът е замърсен само в големите градове, но дори на 30 км от София се намират места, където да подишаме чист въздух. Но с времето няма как да не се засили интересът към веган козметиката и у нас.

Веган козметиката включва козметични продукти, които не съдържат абсолютно никакви съставки с животински произход и не са тествани върху животни в нито един етап от производството (като отделни съставки или като краен продукт).

Какви са плюсовете и минусите на тази козметиката?

Липсата на вредни химични съставки при веган козметиката е огромен плюс. Когато се погледне състава на продуктите, независимо дали са за грижа за кожата, или за косата, се забелязват повече биокомпоненти. Ефектът от позитивното им действие върху организма, като цяло, веднага се забелязва.

Във веган козметиката има биоекстракти, които са с доказано положително въздействие за кожата при хора до 30-годишна възраст. Но когато говорим за анти ейдж грижа, тези биосъставки обикновено не са достатъчни за концентрирано атакуване на признаците на стареене. Това може да се приеме като недостатък на веган козметиката.

Снимка 307128

Източник: iStock

Какви биоактивните съставки се използват за този вид продукти?

Създаването на веган козметиката е вдъхновено от природата. Премахнати са вредните и химично синтезирани емулгатори, консерванти, нефтени деривати и изкуствени оцветители. Подбрани са растителни съставки от най-ново поколение, добити по иновативни и устойчиви технологии като биовтечнените растителни молекули, които правят активните съставки изключително трайни и ефективни. Тази вид козметика съдържа биосертифицирани растителни екстракти като водните есенции - флорална вода без наличие на алкохол, парабени и глицерин, гарантираща максимално качество и натуралност.

Полезна ли е за мъжете веган козметиката?

Да. Ако говорим за грижа за косата, то по-голямата част от мъжете имат навика да измиват косата си всеки ден. Така те отстраняват естествената влага в косъма. След побеляване, косата структурно се променя, има нужда от допълнително обогатени измивни средства, без толкова агресивни съставки. Колкото по-често използваме даден продукт, толкова по-внимателни трябва да бъдем към формулата му - тя трябва да е съобразена за ежедневно ползване. Хубаво е тук да отбележа един важен знак - колкото повече пяна създава един шампоан, толкова по-голямо е количеството на вредни съставки в него. Веган козметиката запазва естествената влага на косъма при ежедневна употреба на шампоан, не съдържа агресивни към побелялата коса съставки, а шампоаните не се пенят, именно защото количеството на вредните съставки е значително по-малко.

Снимка 307133

Източник: iStock

Светът на козметиката винаги е разчитал на известни лица, които да рекламират даден продукт. Така ли е и при веган козметиката?

В световен мащаб звездите, които използват веган козметиката, са много. Най-често това са тези, които практикуват йога и наблягат на природосъобразния лайфстайл. Примери за звезди, доверили се на този тип продукти, са супермоделът Кристи Търлингтън и актьорът Ричард Гиър.