Сигурни сме, че няма жена на планетата, която да следи срока на годност на козметичните продукти, които ползва. А той варира от три месеца за спиралата до две години за лака за нокти.

Ето колко дълго може да ползваме най-популярните продукти за разкрасяване.

Кремове - от 6 месеца до 1 година

Правилото е, че колкото по-чиста и органична козметика ползваме, толкова тя е по-нетрайна, защото не съдържа консерванти. Същото важи за козметика на базата на вода.

Кремовете, в чието съдържание има витамин С и ретинол, трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място, за да не се повреди съставът им.

Продуктите със слънцезащитен фактор трябва да имат изрично посочен срок на годност, след който започват да ни "защитават" по-малко.

Експертите съветват да избирате кремове в опаковки с помпа, а не в бурканче - така няма да се налага да бъркаме в продукта и да го замърсяваме, което намаля срока му на годност.

Снимка 352816

Източник: iStock

Фон дьо тен - от 6 до 12 месеца

Когато той не съдържа вода, почти няма опасност в него да се развият бактерии. Трябва да следим за промяна в цвета и миризмата - сигурен признак, че е време да отиде в кошчето.

Правилото за помпичката срещу бурканчето важи и тук - ако се налага да бъркаме с пръсти, гъбичка или четка в продукта, трябва да помним, че скъсяваме живота му.

Спирала, очна линия и сенки - от 2 до 3 месеца

Бактериите се разпространяват най-бързо в продуктите, които ползваме за очите си. Тези със съдържание на вода (спирала, очна линия) се замърсяват най-лесно и трябва да ги сменим след три месеца или когато сме имали очна инфекция.

Сенките имат малко по-дълъг живот, ако държим контейнерите им добре затворени.

Снимка 352815

Източник: iStock

Червило - от 1 до 2 години

Стандартните червила са с високо съдържание на восък, което означава, че бактериите се задържат само по повърхността му. Сигурен начин да ги "унищожим", ако сме били болни или случайно някой е ползвам червилото ни, е да обгорим върха със запалка.

Гланцовете за устни трябва да се сменят по-често, защото с апликатора вкарваме повече въздух и микроби в течността.

Лак за нокти - до 2 години

Стандартните са по-трайни от тези с олекотена и по-екологична формула. Трябва да оставяме шишенцата отворени за възможно най-кратко време, да ги държим ги на хладно и тъмно, и да проверяваме за странна миризма и обезцветяване преди да се лакираме.