Когато става дума за красота и защита, няма как да не обърнем внимание и на един от най-важните акценти, свързан с женската красота , а именно - косата.

Всяка дама би искала да има зашеметяваща грива, независимо дали е оформена, като по-къса прическа или пък косата е водопад от буйни къдрици. Веган козметиката става все по-популярен метод при грижата за косата...

Снимка 307510

Източник: iStock

Кога една коса е изтощена?

Всички, които често променят цвета си, страдат от изтощена коса. Ако цветът се променя 3 пъти в годината и се налага химически да се третира, няма вариант косата да не промени своя вид. Дамите, които използват топлинни източници, без протекция, в повечето случаи не осъзнават какво наистина причиняват на косата си. Друг фактор, който води до увреждане, несъмнено е честото миене на косата, както и агресивността на климатичните условия - излагане на много високи или много ниски температури. При изброените случаи силно се препоръчват възстановяващи процедури. Това означава два пъти в годината да се прилагат 4 поредни дълбоко възстановяващи регенериращи терапии. Препоръчително е след процедурите, стриктно да се използват ампули, за да се запази ефектът на терапиите.

Колко често трябва да се подстригва косата?

Според мен, зависи от това, каква е нейната здравина. Ако има честа намеса на химическо или термично третиране, със сигурност ще трябва да се отстранят унищожените мъртви краища, за да се стигне до здравата част на косата. Това означава, че всеки втори месец трябва да се отстранява по малко. Ако става въпрос за хубава здрава коса - тя може да се подстригва 4 пъти годишно, за подхранване на самия косъм.

Красота от природата

Веган козметиката: красота от природата

На веган козметични продукти най-често се доверяват тези, които практикуват йога и наблягат на природосъобразния начин на живот и хранене

Има ли продукти, които вредят на косата? До колко вреди боята за коса?

Има коси, които са плътни и косъмът е достатъчно здрав. В този случай той може да поеме дори една по-агресивна формула или да бъде оцветен с по-ярки цветове. От друга страна, има коси, които изглеждат много нежни и чупливи и трябва да бъдат оцветявани с така наречените "тон-в-тон оцветители", които не съдържат силни оксидации, във формулата си нямат амоняк и съдържат голяма доза полезни съставки, като аргановото масло и кератин. Така наречената "гел боя" също е подходяща за такъв тип коса.

Ако имаме здрава коса и искаме да поддържаме цвят, близък до натуралния, тук вече със сигурност можем да използваме ниско амонячни формули, които са с до 3% амоняк. Трябва да се внимава и с нивото на оксиданта и той да бъде съобразен с това, какъв цвят искаме да постигнем. Ако желаем да изсветлим косата до три тона, трябва да сме наясно, че приемаме по-голяма доза вредни съставки.

Кои продукти са най-ефективни за грижата за косата?

- Като цяло, това са ампулите са най-полезни, като поддръжка на косата между самите терапии. Но за цялостно възстановяване на структурата на косъма е необходимо нанасяне на поне 3 процедури годишно. Процедурите са подхранващи, регенерирещи, с нанасяне на различни продукти и както споменах -  ампулите са за поддържане между терапиите.