В неделя градинката пред НДК ще се превърне в своеобразен форум на съвременното алтернативно изкуство с провеждането на Sprite Graffiti Fest 2009.

За първи път в историята на събитието, което дава поле за изява на младите графити-художници, ще участва министърът на образованието, младежта и науката г-жа Йорданка Фандъкова, която ще рисува заедно с тях.

Традиционно основната част в Sprite Graffiti Fest е Sprite Graffiti Battle - състезанието между най-добрите графити-артисти в България. Участниците ще бъдат определени днес, след като на 6-ти септември изтече срокът за участие в обявения конкурс.

Тази година той се проведе под мотото "7 години графити - гласове от улицата".

За първи път тази година Sprite Graffiti Battle ще се проведе в две категории. Първата категория е рисуване на скица по зададена на място дума. Всяко крю (екип от художници) трябва да определи един райтър, който да го представлява и да изрисува скицата.

Втората категория е рисуване на графит върху вертикална стена на база на предварително одобрен проект, избран на предварителната квалификация.

Официалният старт на Sprite Graffiti Fest е в 16:00 ч. Програмата включва изпълнения на живо на групите DiS (hiphop) и МЛЪК!, както и DJ сетове.