Стивън Спилбърг режисира Том Ханкс и Мерил Стрийп в напрегнатата политическа драма "Вестник на властта" (The Post).

Само този факт вероятно е достатъчно доказателство, че става въпрос за един перфектен филм. Вечните теми на американското общество за войната във Виетнам и свободата на словото се преплитат гениално от режисьора с модерните теми за равноправието между мъже и жени, етиката, морала и отговорността на собствениците на медии, а и на самите журналисти.

"Вестник на властта" е един романтичен поглед към славното минало на пресата, когато "четвъртата власт" има истинска власт, а решенията, взимани най-обикновени хора, са имали огромна тежест. Филмът е и напомняне за времето, в което компютрите все още не са изпратили стотици хиляди хора в бюрата по труда, времето, в което всяка буква на страницата е тежала - не само от оловото, от което е направена, а и заради усилията на десетките хора и денонощният труд зад издаването на един вестник. 

Снимка 341732

Източник: Лента

Основната тема на "Вестник на властта" е политическата реалност в САЩ в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Тогава продължаващата прекалено дълго война във Виетнам е уморила дори американските политици, а обществото е готово на крайни мерки, за да спре това безумие. Като кражбата на хиляди страници секретни документи и публикуването им в пресата, независимо от заплахите на властта. Аферата е "Документите на Пентагона", която предшества "Уотъргейт" и оставката на Ричард Никсън.

Невероятната Мерил Стрийп се превъплъщава в първата жена-издател на вестник в САЩ. Героинята й, Катрин Греъм, се е озовала неискано на този пост. Като наследник на "Вашингтон Пост", тя е близка приятелка с хора от Белия дом, но е нерешителна в обкръжението на мъжете, от които тогава е зависело всичко.

Въпреки сериозната си позиция, тя понякога прилича повече на баба, която предпочита да плете пуловер на внучето си вкъщи. Точно заради това решението, което трябва да вземе, а именно да публикува документите с риск да изгуби семейната фирма, е основополагащото във филма. 

Вероятно ако някоя друга актриса, а не Мерил Стрийп, беше направила тази роля, щеше да има риск нещата да придобият патетичен характер. Но носителката на три Оскара изгражда образа си стъпка по стъпка, като в нито един момент ни кара да не се съмняваме в неговото развитие. А химията между нея и Том Ханкс е безспорна. 

Снимка 341731

Източник: Лента

Актрисата получи своята рекордна 21-ва номинация за Оскар за ролята си, а "Вестник на властта" е номиниран за най-добър филм. Най-вероятно няма да спечели статуетката, но със сигурност се нарежда сред едни от най-добрите филми на годината. А за триото Стрийп, Ханкс, Спилбърг, каквото и да се каже, ще бъде малко. 

"Вестник на властта" е по кината от 2 март