United States vs. Billie Holiday излиза в такъв момент от американската история, че няма как да не приеме не просто като исторически разказ. Защото продукцията на Hulu разказва за процесът на САЩ срещу джаз певицата Били Холидей заради песен, посветена на движението за равни права на чернокожите.

Strange Fruit вероятно е една от най-трудните, но и най-завладяващи песни на Холидей, известна на почитателите си като Лейди Дей. Темата й са епидемията от линчове на чернокожи в Америка през 20-те години на миналия век.

Именно тя е причина за федерално разследване срещу нея, което използва наркозависимостта й, за да я прати в затвора. "Делото се казваше "Народът срещу Били Холидей" и точно така се усещаше," казва по-късно самата Холидей.

Цялата история на Били Холидей е наистина трудна за преглъщане или пресъздаване, но певицата Андра Дей явно се справя превъзходно доколкото може да съдим по трейлъра на United States vs. Billie Holiday.

Режисьорът Лий Даниелс ("Прешъс") разказва пред Hollywood Reporter, че е изпратил Дей на уроци по актьорско майсторство, защото това е първият й филм. "Инструктурът ми показа клип от 30 секунди, в който Андра да влезе в ролята. Беше ми ясно, че виждам Били Холидей. Нямаше игра. Тя просто беше Били.

United States vs. Billie Holiday е с премиера на 26 февруари по Hulu.