Ако трябва да убедим някого да гледа "Три билборда извън града" само с едно изречение, може би ще е следното: "Това е филм, който ще върне вярата в качественото кино."

"Три билборда извън града" е третият филм изпод перото и режисурата на Мартин Макдона, който ни кара да се отърсим и да осъзнаем, че не е задължително доброто кино да е шумно, шарено и шармантно. Важното е да ни кара да мислим.

Кой е Мартин Макдона

Роден е в Лондон, в ирландско семейство, дошло за Англия, за да търси по-добра работа. Мартин Макдона расте в работнически квартал и заедно с брат му посещават католическо училище, а всяко лято се връщат в Ирландия. Именно родното място на баща му ще бъде вдъхновение и за първите му пиеси.

Мартин Макдона

Източник: GettyImages

Мартин Макдона

На 14 години младежът събира пари и си купува билет за пиесата на Дейвид Мамет "Американски бизон". Естествено, с Ал Пачино в главната роля. На 16 брат му заявява, че ще става писател и напуска училище. Когато Мартин достига тази възраст, прави абсолютно същото. В даден момент двамата дори живеят на социални помощи. "Изобщо не знаех какво искам да правя. Не исках да уча за определена професия. Дори не исках да имам работа, защото не исках шеф", споделя Мартин Макдона в интервюта.

Първи разкази, първи възторг

Увлича се по творчеството на Владимир Набоков и Хорхе Луис Борхес. И започва да пише. Много. Създава близо 150 разказа, вдъхновени от народни приказки. Изпраща ги на различни филмови компании с надеждата да бъдат забелязани и превърнати в късометражни филми. Едновременно с това пише пиеси и ги праща на различни театри.

Отказите валят един след друг до деня, в който от театър "Друид" в Голуией, Ирландия, не му предлагат да постави "Кралицата на красотата от малкия град" ("The Beauty Queen of Leenane"). Премиерата е през 1996 г., а отзивите са повече от възторжени. Две години по-късно пиесата вече се играе на Бродуей и е номинирана за награда "Тони".

Да напсуваш Бонд

След дълги години анонимност, живот на гърба на държавата и безрезултатно писане, Мартин Макдона извоюва мястото си на британската театрална сцена. Е, началото на популярността му не е лесно - на церемонията по награждаването му за "Най-обещаващ драматург", Мартин и брат му се напиват подобаващо. Шон Конъри им прави забележка да се държат по-прилично, а след което братята и големият актьор си разменят множество обиди.

Инцидентът е отразен в пресата със заглавия от типа на "Ирландски писател псува Бонд". През 1997 г. Мартин Макдона се превръща във втория драматург след Уилям Шекспир с четири пиеси, играещи се по едно и също време в театрите в Лондон.

Заслужени отличия

В крайна сметка Макдона решава да се обърне към голямата си любов - киното. През 2004 г. той пише сценария за късометражния филм "Six Shooter" и го режисира. А през 2005 г. прибира Оскар за късометражен филм.

С част от екипа на "Три билборда извън града" на БАФТА

Източник: GettyImages

С част от екипа на "Три билборда извън града" на БАФТА

Първият му пълнометражен филм "В Брюж" се появява през 2008 г., а в главните роли са Колин Фарел, Брендън Глийсън и Рейф Файнс. Филмът получава номинация за Оскар за най-добър сценарий и печели награда БАФТА в същата категория. Следва "Седемте психопата" (2012), където на екрана се вихрят Сам Рокуел, Колин Фарел, Кристофър Уокън и др.

Три билборда извън града

Това е третият филм на Мартин Макдона, който само преди дни се превърна в топ филм на тазгодишните награди на британската кино академия - БАФТА. Заглавието спечели отличията за най-добър филм, най-добра главна женска роля (Франсис Макдорманд), най-добър поддържащ актьор (Сам Рокуел), най-добър британски филм и най-добър оригинален сценарий.

Снимка 340018

Източник: Alexandra Group

Причините този филм да е толкова добър са много. Една от тях е, че Мартин Макдона така и не се пуска по хлъзгавата пързалка на принудителната политическа коректност в съвременното кино.

Макдона е брутален, откровен и изобщо не му пука дали ще шокира някого. И именно в това се крие авторската му сила - той създава филми, които се отличават от масовата захаросана тенденция.

"Три билборда извън града" е в кината от 23 февруари