Една от най-големите и традиционни наслади за почитателите на конспирациите е търсенето на скрита еврейска ръка зад всяко голямо световно събитие.

Голямо предизвикателство, както за тях, така и за почитателите на комиксите е любопитната изложба, открита наскоро в Париж, озаглавена провокативно "От Супермен до котката на равина", която си поставя за цел да изследва еврейското влияние върху развитието на комикс-културата.

Идеята, че истории за мъже в трика съдържат какъвто и да е дълбок подтекст, вероятно ще се стори твърде нелепа дори на най-заклетите родни конспиратори.

На темата във Франция обаче се гледа със сериозно око - неслучайно комиксите тук често са наричани "деветото изкуство". Сред 230-те американски и европейски произведения, включени в експозицията, датиращи от 1890г. до ден днешен, най-популярен като че ли се оказва комиксът от 1940г. "Как Супермен ще сложи край на войната".

"Ще ми се да стоваря един явно неарийски юмрук върху лицето ти" изръмжава Супермен към Хитлер, докато го води към трибунал, който да го осъди за престъпления срещу човечеството. Жалко, че в реалния живот, нещата не бяха решени така безболезнено.

Създателите на Супермен, Джери Сийгъл и Джо Шустър са потомци на еврейски имигранти, живеещи в Ню Йорк. Подобна е биографията и на човекът вдъхнал живот на Батман - Боб Кейн и на цяла плеяда от автори, създали някои от най-популярните американски комикси.