Филмите от Киновселената на Marvel започват през 1944 г. със сериали за Капитан Америка и 70 години по-късно са един от най-добрите и най-доходоносните филми в кино индустрията.

От "Отмъстителите" и "X-Мен", до "Фантастичната четворка", "Спайдърмен", "Блейд" и "Дедпул", както и всичките 40+ филма, които са направени, или тези, които очакваме да излезнат скоро.

Именно поради големия интерес към тях Ranker прави класация на 100-те най-добри актьори и актриси от филмите на Marvel,  тъй като Disney, Marvel Studios, FOX и Sony продължават да разработват героите на Marvel Comics за големия екран. От тях ние селектирахме първите 10.

10. Томи Лий Джоунс за ролята си в "Капитан Америка: Първият отмъстител".

Снимка 384097

Източник: GettyImages

9. Крис Хемсуърт за ролите си в "Тор: Богът на гръмотевиците" , "Отмъстителите", ""Тор: Светът на мрака", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" и "Тор:Рагнарок" (Thor: Ragnarok).

Снимка 359102

Източник: GettyImages

8. Райън Рейнолдс за ролите си в "Блейд: Троица", "Х-Мен Началото: Върколак", "Дедпул".

Снимка 370878

Източник: GettyImages

7. Крис Прат за ролите си в "Пазители на Галактиката", "Пазители на Галактиката vol. 2".

Снимка 326779

Източник: GettyImages

6. Марк Ръфало за ролите си в "Отмъстителите", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон".

Снимка 382701

Източник: YouTube

5. Крис Еванс за ролите си в "Капитан Америка: Първият отмъстител", "Завръщането на първия отмъстител, "Капитан Америка: Войната на героите ", "Отмъстителите", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон".

Снимка 347517

Източник: GettyImages

4. Джеймс Макавой за ролите си в "Х-Мен: Първа вълна", "Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще", "Х-Мен: Апокалипсис".

Снимка 384109

Източник: GettyImages

3. Том Хидълстън за ролите си в "Тор: Богът на гръмотевиците", "Отмъстителите", "Тор: Светът на мрака".

Снимка 384111

Източник: GettyImages

2. Хю Джакман за ролите си в "Х-Мен", "Х-Мен 2", "Х-Мен Началото: Върколак", "Х-Мен: Първа вълна", Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще", "Върколакът".

Снимка 348268

Източник: GettyImages

1. Робърт Дауни Джуниър за ролите си в "Железният човек", "Железният човек 2", "Железният човек 3", "Капитан Америка: Войната на героите ", "Отмъстителите", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон".

Снимка 356995

Източник: GettyImages

Интересното в класацията, че първите 10 места не са заети от нито една дама. Скарлет Йохансон например се нарежда на 12 място, Кирстен Дънст - на 37-о, а Холи Бери е на една от последните позиции, а именно на 98-а.