Почти 11 години след като договорът между Франция и Обединените арабски емирства стана факт, Лувърът в Абу Даби има официална дата за своето откриване - 11 ноември. По време на пресконференцията по случая Шейх Нахян Бин Мубарак Ал Нахян - министър на културата, младежта и общественото развитие на ОАЕ, каза, че построяването на подобен музей в арабската страна е сътрудничество не само в името на изкуството, но и в името на науката.

Снимка 312394

Източник: Louvre Abu Dhabi / Mohamed Somji

Арабският Лувър, както го наричат, ще разполага със 700 експоната, заети от "кораба-майка" в Париж, както и от други френски музеи. Известно е, че Абу Даби е платил на Франция 436 млн. евро, за да използва името Лувър, и още 523 милиона - за да наеме френски екип специалисти, обучени да се "грижат" за произведенията на изкуството, предава Асошийтед прес. 

Според споразумението между двете страни името "Лувър" ще може да бъде използвано само 30 години и 6 месеца, временните експозиции ще са в музея за 15 години, а предоставените от Франция картини могат да бъдат изложени за срок от 10 години.

Снимка 312395

Източник: Louvre Abu Dhabi / Mohamed Somji

Лувърът в Абу Даби е първият клон на световноизвестния музей извън Франция, чието откриване трябваше да се състои преди 10 години. Това обаче не стана заради спад в цените на петрола.

През 2007 г. повече от 4 хиляди музейни експерти пък дадоха гласа си в подписка срещу създаването на Лувър в ОАЕ. Те подчертаха, че музеите не са за търговия, а Лувърът беше критикуван, че започва да прилича на корпорация, чиято стратегия е трупането на пари. През 2011 г. 120 международни художници обявиха бойкот на Лувъра и музея Гугенхайм заради съмнения, че работниците по проекта в ОАЕ са експлоатирани. Случаят беше окачествен като пример за модерно робство.

Разбира се, сградата на Лувъра в Абу Даби, чиято цена е 83 млн. евро, е истинско произведение на изкуството. От управата му съобщават, че сградата представлява купол, висок 180 метра с 8000 метални части. Дупките в него позволяват слънчевите лъчи да влизат в музея през деня.

Сградата е създадена от архитекта Жан Нувел, за чиито проекти критиците твърдят, че притежават известна театралност. Отговорът на французина е, че архитектура и кино са две много близки понятия. Що се отнася до Лувъра в Абу Даби, той казва, че куполът е най-важната и отличителна черта на арабската архитектура. Затова и идеята му е била сградата да е събирателен образ на арабския свят.

Жан Нувел, архитектът на арабския Лувър

Източник: GettyImages

Жан Нувел, архитектът на арабския Лувър

Като доказателство за успешната симбиоза са и думи в съобщението до медиите от арабския Лувър: "Когато лъчите се просмукват в музея, създават усещане за "дъжд от светлина" под купола, която напомня на палмите в пустинята."

Говори се, че експозицията ще разчупи представите за традиционен музей. Човешката история ще бъде представена от третото хилядолетие пр. Хр., през Средновековието, Ренесанса, Неокласицизма, до нашето съвремие, като основната тема ще бъде нишката, която изкуството създава между изтока и запада.

Снимка 312397

Източник: Louvre Abu Dhabi / Mohamed Somji

Ще трябва обаче да почакаме, преди музеят да бъде официално отворен, защото на този етап единствените късметлии, докоснали се до магията на екзотичния Лувър, са знатните особи на ОАЕ.

Мануел Рабате, директор на Лувъра в Абу Даби, подчерта, че музеят ще влезе в историята и добавя: "С уникален глобален разказ и с визия за историята на изкуството в нов контекст, Лувърът в Абу Даби е място, където посетителите могат да разберат собствените си и други култури."