Започваме направо. Като едни средностатистически зрители, във "Фантастични животни и къде да ги намерим" търсихме и търсихме, и търсихме герои, които да ни грабнат. Е, не успяхме да ги намерим. Не останаха незабравими и срещите ни със зверовете във филма. А нали точно това се очаква от едни фантастични герои и животни - да блеснат над обикновените и действието около тях да не е скучно...

Точно обратното е във втората част "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд", защото режисьорът Дейвид Йейтс и Дж. К. Роулинг са успели да върнат на екран познатата ни от Хари Потър магия.

Снимка 389336

Източник: Alexandra Films

Събитията от "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" се развиват през 1927 г., само няколко месеца след тези в първия филм. В неговия край могъщият зъл магьосник Гелърт Гринделвалд (Джони Деп) е заловен от Магичния конгрес на Съединените Щати, благодарение на помощта на зоомага Нют Скамандър (Еди Редмей).

Но сега Гринделвалд успява да избяга и започва да събира последователи. Не му е и много трудно: страховете, за които говори - че не-магичните хора ще продължат да воюват и унищожават всичко, което докосват - звучи достатъчно разумно и правдоподобно.

Целта на магьосника е една - да създаде чистокръвни магове, които да властват над не-магичните същества.

Снимка 389345

Източник: Alexandra Films

Една от изненадите в "Престъпленията на Гринделвалд" е, че Кридънс Бербон (Езра Милър) - младият обскурус (магьосник, криещ магическите си сили), е оцелял, въпреки разрушителния финал на първия филм. Сега той е в Париж и търси истината за произхода си.

В опит да привлече Кридънс на своя страна и да го използва срещу най-големия си враг, Гринделвалд заминава за Париж. Следва и цяло магьосническо въстание срещу не-магичните хора.

Тежката задача да спре Гринделвалд се пада на Нют Скамандър. "Пада му се" не е напълно коректно казано, защото му е поставена от учителя по Защита срещу тъмните сили - Албус Дъмбълдор (Джуд Лоу). Защо последният не може сам да се изправи серщу Гринделвалд е тайна, също както тайна е и причината.

Снимка 389349

Източник: Alexandra Films

Нют грабва своя най-добър приятел - не-магическият човек Джейкъб Ковалски (Дан Флогър), и се отправя към Париж. Там той търси не само на Гринделвалд, но и на любимата си Тина Голдстайн (Катрин Уотърстън). И приключението започва.

А приключението, за разлика от първата част, е истинско и с много динамика, с напрегнати моменти и обрати, с по-интересни нови герои и с още по-фантастични животни. Като магическата пръчка на Дъмбълдор (но не Могъщата) и човешката форма на небезизвестната змия на Волдемор - Наджини (Клаудия Ким).

Снимка 389351

Източник: Alexandra Films

Тук може да сложим и героя на по-големия брат на Нют, Тезей Скамандър (Калъм Търнър) - ръководител на аврорите в Британското министерство на магията, както и Лета Лестранж (Зоуи Кравиц) - мрачното момиче аврор, разбило сърцето на Нют в ученическите години в "Хогуъртс", което вече е годеница на брат му.

Снимка 389343

Източник: Alexandra Films

И, да, в много моменти "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" ни връща обратно в "Хогуъртс", за да разберем как точно се запознават Нют Скамандър и Лета Лестранж и какво тя премълчава толкова много години. Заради тайната причина Дъмбълдор да не може да се изправи срещу Гринделвалд и какви са произходът и роднините на обскуруса Кридънс - също. А пък точно заради тези връзки и обвързаността със света на Хари Потър ние си тръгнахме от киносалона повече от доволни.