"Богът на китарата", рок легенда с всички прилежащи към този статут пороци, въплъщение на американската мечта...

Еди Ван Хален напусна този свят на 6 октомври 2020 г. след безуспешна битка с рака, но със сигурност остава в рокендрол историята. Както и във въображаемата книга с примери за осъществена "американска мечта".

Роден в Амстердам през 1955 г., през 1962 г. семейството му се преселва в Пасадина, Калифорния.

"Дойдохме с 50 долара в джоба, едно пиано и не говорехме езика. Вижте къде съм сега? Ако това не е американската мечта, здраве му кажи", казва самият Еди в лекция в музея "Смитсониън".

Заедно с брат си Алекс Ван Хален започват да взимат уроци по пиано, като впоследствие Еди печели редица музикални конкурси. Най-забавното в цялата работа - той не може да чете ноти, а свири единствено по слух.

С втората си съпруга Джени Лижевски

Източник: GettyImages

С втората си съпруга Джени Лижевски

Първоначалната оскъдица, в която живее семейството, го научава и на друго - tapping техниката за свирене на китара.

В същата лекция Ван Хален споделя: "Основната причина за това свирене беше, че не разполагах с дисторшън и другите "играчки" на китаристите. Трябваше да постигна целия звук само с пръстите си."

Братята основават групата си Van Halen през 1978 г., а в началото на 80-те вече са рок звезди. Албумът 1984 е един от най-успешните им, а от него е и най-въртяното до момента парче на бандата Jump.

Китарното соло в хита на Майкъл Джексън "Beat It" също се изпълнява от Еди Ван Хален. Той работи още с Kiss, Black Sabbath, Брайън Мей, Роджър Уотърс, Toto, LL Cool J. Прави саундтраците на няколко филма, включително и на порно.

На сцената със сина си Волфганг

Източник: GettyImages

На сцената със сина си Волфганг

Еди Ван Хален почина на 65-годишна възраст от рак на гърлото, след като беше преборил рака на езика преди около пет години. Новината беше съобщена от сина му Волфганг: "Сърцето ми е разбито и не мисля, че някога ще се възстанови напълно. Обичам те, тате."