Фестивалът, който обединява книгите и филмите, направени по тях, ще се състои за четвърти път. Тази година основната му тема е любовта, но главното събитие според нас е гостуването на един от най-изявените и награждавани съвременни автори - Иън Макюън.

Макюън със Сирша Ронан

Източник: издателство "Колибри"

Макюън със Сирша Ронан

Екранизацията по едноименния роман на Макюън "Изкупление" спечели "Оскар" и много номинации преди 11 години. Последваха и други адаптации по негови романи, като последната е по "На плажа Чезъл", чиято премиера ще е на Синелибри. В главната дамска роля е Сирша Ронан - актриса, която заслужава специално внимание. Може да я гледаме и в адаптацията на Майкъл Мейър на "Чайка" по Чехов.

Херман Кох

Източник: издателство "Колибри"

Херман Кох

Останалите литературни гости са не по-малко любопитни европейски автори. Херман Кох доби популярност с романа си "Вечерята", чиято адаптация ще видим на фестивала. На холандския автор е посветен и документален филм, също част от програмата.

Давид Фоенкинос

Източник: издателство "Колибри"

Давид Фоенкинос

Давид Фоенкинос е другият европейски писател, който ще удостои с присъствието си фестивала. Авторът на "Деликатност", превърнат на филм с чудесната Одри Тоту, ще се срещне с българските си читатели. На фестивала ще бъде прожектиран и нов филм по роман на французина - "Ревност".

Снимка 381573

Източник: издателство "Колибри"

Четвъртият литературен гост е Дрор Мишани, автор на наскоро издадения на български криминален трирър "Липсващото досие". Екранизацията е с участието на Венсан Касел и Ромен Дюри, а израелският писател лично ще представи творчеството си пред българската публика.

CineLibri e от 10 до 24 октомври в София и други градове