Бил Гейтс е не само е един от най-богатите хора на света, но и един от най-умните. Основателят на Microsoft обожава да чете. Обича и да препоръчва книги, които са му направили по-силно впечатление.

От няколко години насам Бил Гейтс има традиция да избира по пет заглавия, които публикува в своя сайт като добри за четене. Ето списъкът за лято 2018 г.

"Леонардо да Винчи"
от Уолтър Айзъксън

Подробна биография на един от най-великите художници. Бил Гейтс споделя, че смята Леонардо да Винчи за един от най-забележителните хора в света, като допълва: "Айзъксън е направил най-доброто, което съм виждал, като е събрал различните елементи в живота на Леонардо и е обяснил какво го е направило толкова изключителен."

Everything Happens for a Reason and Other Lies I've Loved
от Кейт Боулър

След като е диагностицирана с рак, авторката търси въпроси на духовни теми, като се опитва да покаже на хората, че на всеки въпрос има ясен отговор. Според Бил Гейтс книгата е сърцераздирателна, но и много забавна.

"Линкълн в Бардо"
от Джордж Сондърс 

Книгата разказва за смъртта на сина на Ейбрахам Линкълн - Уили, който загива на 11-годишна възраст. Романът спечели на Джордж Сондърс литературна награда за роман на английски език "Ман Букър" през 2017 г.

"Мислех, че знам всичко, което трябва да знам за Ейбрахам Линкълн, но този роман ме накара да преосмисля части от живота му", разкрива Бил Гейтс.

Origin Story: A Big History of Everything
Дейвид Крисчън

Дейвид Крисчън разказва пълната история на Вселената - от Големия взрив до интернет. Един поучителен, всеобхващащ поглед към сложността, живота и човечеството, съпоставен с нашия незначителен дял от космическото време. Според Бил Гейтс книгата ще ни остави с по-добра оценка за мястото на човечеството във Вселената.

Factfulness
от Ханс Рослинг

Ханс Рослинг почина миналата година и Factfulness е неговата последна творба, в чието създаване участва и част от семейството му. "Това са невероятни последни думи от брилянтен човек и една от най-добрите книги, които някога съм чел", разкрива Бил Гейтс.