Казваме го направо: "1917" не е просто поредното попълнение в редиците на военните филми, защото е сред най-добрите правени (и гледани от нас) до този момент.

Всъщност, той е вдъхновен от преживяванията на Алфред Мендес - дядото на режисьора Сам Мендес, който е участвал в Първата световна война и, разбира се, е разказвал на семейството си десетки случки от фронта. Една от тях е и в основите на "1917".

А историята е следната: батальон от войската на дядото на Сам Мендес е разбит от врага; някой трябва да стигне до него и да прибере обратно оцелелите, Алфрес Мендес решава да рискува доброволно живота си, за да изпълни мисията.

Снимка 463217

Източник: Форум Филм България

Годините и въображението на Сам Мендес създават от смелия подвиг на дядо му филма "1917" - измислена история за опита на двама британски войници да прекосят фронта, за да доставят важно съобщение, от което зависи животът на хиляди. Ето и каква е ситуацията.

Втори батальон на британската армия е отцепен и оставен без комуникации. В тази кризисна ситуация командващият полковник Макензи (Бенедикт Къмбърбач) смята - уви, погрешно, че са притиснали немците и подготвя офанзива.

Щабът на британската армия е получил информация, за която Макензи и хората му дори не предполагат. Единственият начин да се свържат с полковника, за да отмени самоубийствената атака, е да изпратят двама души, които да ги предупредят.

Снимка 463221

Източник: Форум Филм България

За задачата са избрани ефрейторите Блейк (Дийн-Чарлз Чапман) и Скофийлд (Джордж МакКей), които имат изградена силна връзка помежду си. За първия обаче мисията е много по-лична, защото от успеха ѝ зависи животът и на по-големия му брат. Така започва и голямата надпревара на Блейк и Скофийлд с времето, с войната и със смъртта.

За пореден пък оставаме впечатлени от майсторството на Сам Мендес, но трябва да отдадем заслуженото и на Роджър Дийкинс, отговорен за кинематографията на "1917".

Снимка 463219

Източник: Форум Филм България

Известен с уменията си да се възползва от естествената светлина, Дийкинс усложнява снимачния процес, за да се почувстваме в окопите, подгизнали и омазани в кал до ушите - точно като героите във филма. И определено е успял.

"1917" няма да ни остави и да скучаем, защото умело редува по-бавни сцени с диалози с такива със забързано действие, които ни карат да сграбчим ръба на седалката в киното и да затаим дъх в очакване.

Премиерата на "1917" е на 24 януари