Първият епизод на новото шоу на BTV - "Форт Бояр" ще може да бъде проследен от зрителите днес от 20:30 часа. В битката за съкровището в четвъртък ще се впуснат българи срещу сърби, като първият тим, който ще ни представи е "България 1". Негов капитан е Васил Гюров, а останалите трима участници в отбора са Диана Стоянова (ТВ водеща), Иван Андонов (треньор по плуване) и Петя Николова (медия директор в рекламна агенция).

Те ще трябва да се преборят с конкуренцията на "Сърбия 1" - с капитан Деян Пеканац (инструктор по катерене), Владимир Вранешевич (собственик на гимнастически салон), Ива Лафтич (застрахователен агент) и Нина Стоядинович (фитнес инструктор). Според правилата на Фор Бояр всички отбори са съставени от по двама мъже и две жени.

Зрителите на bTV ще видят уникалното изпълнение на Васо Гюров на скок с бънджи от външната част на 30-метровата крепост, директно над Атлантическия океан, в опит да спечели два ключа за своя отбор. Неговата съотборничка Дияна Стоянова пък ще се пробва да премине през стаята с делвите. Това са съдове, пълни с всевъзможни насекоми, хлебарки, мишки, слузести течности и т.н. Телевизионната водеща ще трябва да ги пребърка с голи ръце, за да открие ключа на дъното на една от делвите.

Правилата на играта се определят единствено от господаря на замъка мосю Рошел. Той подготвя разнообразни, трудни и понякога доста неприятни изпитания за участниците, през които те трябва да преминат, за да съберат осемте ключа и да достигнат до съкровищницата на Форта. Оттам с голи ръце трябва да измъкнат колкото могат повече злато.

В края на играта събраното количество се претегля и отборът, изнесъл повече злато, печели състезанието в съответния епизод и паричната равностойност на изнесеното злато. Един килограм златни бояри се равнява на 500 лева. А голямата награда за победителя във финала на състезанието е 40 000 лева.

Всяко състезание започва на платформа във форта, където водещият Мосю Рошел събира двата отбора и официално дава начало на играта. Хронологията на игрите е една и съща за всяко състезание, независимо кои отбори участват в нея. Първите игри обикновено са индивидуални предизвикателства или дуели.