Докато Библията продължава да губи популярността си в модерното общество, шведски проект се опитва да промени нещата. С модерен дизайн и провокативни снимки "Книгата" (The Book) търси повече реакция, отколкото религиозна преданост.

В изданието й "Нов завет" стоят лицата на Мартин Лутър Кинг Джуниър, Анджелина Джоли, Боно от U2, Нелсън Мандела и много други.

Автор на проекта е Даг Содърберг, който досега се е занимавал с реклама. В момента е ръководител на шведското списание "Bible Illuminated: The Book."

"Много хора имат проблем с Библията. Не са успели да вникнат в нея. Не я намират за достъпна. Но тя е нашата история, нашето наследство. И повечето от нас ще усетят по-силна връзка с текста, отколкото са предполагали. Религиозна или не, тя оформя голяма част от морала ни", казва Содърберг.

Проектът "Книгата" се стреми да премахне недостъпността, поставяйки Стария и Новия завет във формат на списание. Оригиналният текст обаче е запазен.

"Всеки месец се продават милиони списания в Европа, така че тази форма е позната на мнозина. По-близка им е. Хората предпочитат текст, който е написан в журналистически стил: надробен на статии със заглавия, кутийки с цитати, снимки и коментари към тях. По този начин по-лесно могат да изберат частите, които ги интересуват."

Проектът започва преди няколко години заради философски разговор на маса. За да се превърне в реалност обаче е било нужно финансиране от 40 човека.

"Проблемът бе, че Библията в сегашната си форма отблъсква много хора. Можеш да се откажеш от нея още преди да си се запознал с нея, а колкото повече знаеш, толкова по-голямо участие в нещата можеш да взимаш. Библията се използва в много аспекти от живота - дори като извинение за започване на войни. Човек трябва да бъде информиран."

Някои от снимките в изданието са търсено провокативни: В Стария завет има фотография на газова камера, бездомен мъж, заспал на улицата, индустриално бунище от комини, близък кадър на страстна целувка. Не точно илюстрации, които ще свържете с Библията.

"Искахме картините да разказват историята"

Провокацията обаче не е толкова силна, колкото било предвидено.

"Реакцията на църквата беше много позитивна. На всички нива, чак до архиепископа. Така, че може и да съм подходил прекалено меко с материята", смее се Содърберг.