През последните няколко месеца се появиха релийзите на 12riven (част от японската поредица новели Infinity) за PC и PS2. Играта е предназначена за сингъл плеър от първо лице и е от жанра visual novel. Разработена е от известната японска компания KID. Заглавието се разпространява както самостоятелно, така и в пакет с други части на поредицата като Never7, Ever17, Remember11.

Мой познат се счупи да хвали играта и тъй като бях чувал добри отзиви и за Ever17 реших да ви представя още по-старата Never 7, за да започнем отначало. Държа да отбележа, че въпросната продукция и други от нейния жанр са доста популярни в Япония, но не и тук.

Вероятно като за времето си сюжетът и героите са били оригинални, но вече има толкова много такива игри, че изглежда скучно. Графиката не е лоша, но не е и нещо изключително. Забелязах известна липса на детайлност, което не може да се оправдае с възрастта на играта, защото има други игри от същия период, които са много по-добре нарисувани. Керъктър дизайна обаче е добър. Всичките девойки са хубави, а музиката е приятна и добре приляга на атмосферата.

Ето и малко информация относно историята:

Играта започва със съня на главният герой, в който незнайна мацка умира, а той изпуска някакво звънче. След това се събужда и в следващия момент нахлува друга мацка питаща какво се е случило. Нашият човек дори не може да се сети как се казва мацката, но и тя се държи объркано.

След като биват проведени няколко разговора става ясно, че те са студенти дошли на малък остров,за да си правят "тренировъчен лагер". Под тренировъчен лагер да се разбира - правят си каквото искат.

Главния герой се казва Макото, а освен него виждаме и Юука (отговорничката за тренировъчния лагер), Харука (една мълчалива мацка) и Окухико (наследник на супер голямо предприятие). В общи линии нататък продължава като типична визуална новела. Ходят наляво-надясно, имате избор от време на време, който е доста очевиден.

Скучноватичко. Междувременно нашите хора срещат и две сестри, които живеят на острова и работят в заведение за хапване и Саки - дъщеря на богаташ, който има вила там. Припомням, всичко е супер стандартно и не е особено интересно. Единственото интересно нещо е това, че главният герой понякога знае какво ще се случи преди то да е станало.Точно това ме накара да продължа да играя, за да разбера защо става така.

Аз избрах пътя на Харука и това, което страшно много ми хареса беше добрият continuity в играта. Игрите от този тип са обикновено разделени на сегменти, които ти се отварят като избереш определени неща. В някои случаи обаче връзката между сегментите не е добре направена и се случват доста нелогични неща. Но не и в тази игра. Връзката бе направена толкова плавно, че през цялото време имах чувството, че това е единствения възможен път.

След като завърших разбрах, че е невъзможно цялостната история да бъде разбрана само от минаване по един път. Остават твърде много въпроси без отговор.

Но не съм сигурен, че ще го направя отново. Въпреки многото си добри страни, играта е прекалено стара, а и самата история не ми гарантира, че след като я разбера ще компенсира останалите недостатъци.

Препоръчвам я само на хора, които имат или много свободно време или просто искат да видят началото на поредицата.

Лична оценка: 6.5/10