Преди седмица завърши посещението на Йозеф Рацингер (познат под псевдонима "папа Бенедикт 16-ти") в най-бедния и изостанал континент - Африка. Там той се обяви срещу използването на презервативи при борбата със СПИН и, както винаги, срещу абортите.

Какво всъщност каза г-н Рацингер: "Няма значение, че измирате от СПИН. Важното е да ми вЕрвате, да се множите (със СПИН) и да си траете. И да вЕрвате. И да мрете".

Нищо чудно, че в нормалните държави имаше демонстрации срещу подобна абсурдна позиция. Дори много държави официално отправиха протестни ноти към Ватикана.

Извинение от там няма да има. Позицията на религиозното течение "католицизъм" от векове е да не се признава за отговорно за нещата, които върши. И тъй като хватката му над наивните отслабва, беше подходящ момент да изпрати своя представител на мисионерска експедиция при най-наивните (според Ватикана).

Проблемът обаче става глобален. С изявлението на г-н Рацингер, че борбата със СПИН може да се води единствено чрез въздържание, възниква опастността той да бъде взет насериозно. И тъй като homo sapiens не се слави с постоянство при подтискане на първичните си инстинкти, хората просто ще прибягнат до първоначалното послание да не използват презервативи. Защото вярват. И ще умрат вярващи. Но по-бързо.

Не е нормално да се гради имиджа на една средновековна институция на гърба на една смъртоносна епидемия. Да не говорим за морал или благоприличие. Та следващия път, когато някоя религия ви заговори за морал и ценности, спомнете си за г-н Рацингер.

 

http://nik666.blogspot.com/