Организаторите на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. планират да пренесат главния си стадион в Чикаго - фаворит за следващото домакинство през 2016 г. Двата града вече преговарят за разглобяването, опаковането и прехвърлянето на сданието през Атлантическия океан, съобщи Guardian.

55 000 седалки от всичките 80 000 ще бъдат транспортирани в илинойския "Уошингтън парк" за да увеличат капацитета от 7 500 места на чикагския главен олимпийски стадион.

Подобна тактика ще сложи началото на съвсем нов етап в Олимпиадата - поставянето й ще бъде сходно с това на пътуващ цирк. Така много държави с по-малки възможности ще имат възможността да станат домакини на игрите.

Сделката между Лондон и Чикаго им предоставя чудесна възможност, тъй като и двата града са решени да построят стадиони с малък брой постоянни седалки. Към тях вече ще бъдат издигнати огромни платформи специално за 2-седмичното състезание.
Преговорите се съсредоточават в това, как частите на лондонския стадион могат да бъдат завинтени, а не заварени, как материалите ще издържат и на двата климата и как отделните секции ще могат да се пренесат по вода.

За пръв път в историята ще се премести стадион с такава големина. Миналата година 16 000 места, които са използвани и за Световното първенство по футбол в Германия от 2006 г., бяха пренесени в Барбадос за Световното първенство по крикет.