Слава Богу, че живеем в модерни времена! И слава Богу, че обществото приема нормално новата мода във връзките - по-зряла жена с по-млад мъж.

Най-успешната ни мис България Жени Калканджиева си взе мъж с 11 години по-млад от нея. Тя не е нито първата, нито ще е последната, която посяга към „свежата мръвка".
На какво обаче се дължи растящата популярност на връзките между по-млад мъж с по-голяма жена?

Какви са причините жените да търсят по-млади мъже?

Логично изниква въпросът какво един по-млад мъж може да даде на една по-зряла жена?
Освен плод на еманципацията на жените, тази нова мода във връзките си има и биологично обяснение. Ключът се крие в андропаузата при мъжете.

През периода на андропаузата, мъжете претърпяват сложни хормонални промени, които оказват влияние върху тяхната сексуалност, настроение, темперамент, качество на живот. При някои мъже, този период е съвсем слабо изразен, докато при други той е ясно очертан, дори изживяван като криза на прехода от активната сексуалност към сексуалната отмора.

Андропаузата започва с хормонални, физиологични и биохимични промени, които са присъщи за всички мъже. Обикновено стартовата граница е във възрастта между 45 и 55 години, но при някои мъже може да се наблюдава и по-рано - към 35-тата година - или по-късно дори към 65-тата година.

Андропаузата не е съвсем ясно обособен синдром от физични, сексуални и емоционални симптоми, възлизащи при стареенето от сложно взаимодействие между хормонално-соматични и психо-социални фактори. През този период половите органи и вторичните полови белези претърпяват слаби промени. Тестисите и пенисът леко намаляват по обем.
Отслабва половата функция, намалява числото на ерекциите и интензивността на половия живот.

Ето основният плюс на връзката с по-млад мъж - възрастта на мъжа има голямо отражение върху репродуктивните му способности. А всяка жена иска един ден да създаде семейство и да си има деца.

Съвсем логичен е изборът на по-млад партньор - по-силен и активен е, „по-често ще прави деца" и сигурно спермата му е по-качествена от тази на по-зрял мъж.
Съвременните жени искат първо да изградят кариера - това рядко се случва преди 30. Когато се усетят, че искат брак и деца, по-голямата част от връстниците им вече са семейни. Остава „свежата кръвчица"!

Аз лично намирам за изключително банална теорията, че по-зрелите жени избират младо гадже, защото искат да преживеят отново младежките си години, да се забавляват, както в „доброто старо време" и да си докажат, че „още стават".