Официалното откриване на лекционната част на второто издание на Sofia Architecture Week Forum ще се проведе на 30 октомври, петък, от 18:00 часа в „Английския двор" на Биологически факултет. Веднага след официалното откриване ще стартира лекцията на един от основателите на NL Architects, Валтер фан Дайк, а след нея ще последва вечерно парти.

Двудневният форум (31 октомври, събота - 1 ноември, неделя) е съставен от лекции по темата "Changing Urban Visions/Промяна на градската среда" с участието на едни от най-актуалните и интересни личности от съвременната европейска архитектура. Форумът е разделен на 4 основни панела, които ще нищят основни проблеми на градската среда: преоценена архитектура, съживяване на изгубената градска среда, нуждае ли се политиката от архитектура и балканиада.

Първият панел е озаглавен преоценена архитектура, а негов модератор ще бъде главният редактор на списание Frame и списание Mark, Робърт Тийман. В този панел участие ще вземат Матио Поатеван от ARM architecture, Оливие Бастен, член на международни журита за изкуство и архитектура, член на белгийската медия за преглед на архитектура А+, а в момента претендент да стане първия Master Architect на региона на европейската столица - Брюксел; Андре Кемпе, носител на 9 международни награди и Емилио Туньон Алварес, архитект и съосновател Mansilla Tunon, носител на най- престижната европейска награда за архитектура, Mies Van Der Rohe (2007), и куратор на 10-то Биенале на испанската архитектура с множество реализирани проекти за обществени и частни сгради, отбелязани в най-популярните списания и книги за архитектура.

Съживяване на изгубената градска среда е заглавието на втория панел от форума с модератор Омер Канипак, консултант по градските и архитектурни проекти към проекта "Истанбул - културна столица на Европа 2010". В него лекции ще изнесат един от най-търсените френски архитекти по света, Емануел Комбарел, Андреа Хофман от сдружение Raumlabor, Хосе Карденас, архитект и изпълнителен директор на EDDEA, Енрике Ибаньес Гонсалес от West 8 и тазгодишният лауреат на холандската награда Maaskant Жулиен де Смед.

Нуждае ли се политиката от архитектура е името на третия панел от Sofia Architecture Week Forum, който ще стартира в неделя, с модератор Рене Бустен. В него ще участват Мартине Зутеман от Холандския институт за архитектура, Сара Орож от Унгарския съвременен център за архитектура, Жозе Моралес и Дийтмар Щайнер, ръководител на Център за архитектура Виена.

Панелът Балканиада ще закрие второто издание на форума. В него участие ще вземат видни имена в архитектурата от Балканите като Емре Аролат, архитект и основател на Emre Arolat Architects в Истанбул, Саша Рандич, архитект и съосновател Randic Turato, Хърватска, Милан Джурич, архитект и съосновател на Dva Studio, Белград, Андрей Сербеску от Букурещ и Теодор Тодоров, Николай Николов и Пламен Тодоров, архитекти и основатели на Zoom studio, София.