"Източни пиеси" на режисьора Камен Калев получи приза за най-добър игрален филм на 2009 г. по време на връчването на годишните награди на Българската филмова академия.

За наградите се състезаваха 11 игрални кино- и телевизионни филми, 26 документални и научнопопулярни и пет анимационни филми.

Водещ на церемонията беше Малин Кръстев.

Наградата за най-добра женска роля получи Весела Казакова за участието си във филма "Prima Primavera". Призът при мъжете отиде при Валери Йорданов за ролите му в "Раци" и "Хъшове".

Джоко Росич получи наградата за най-добра поддържаща мъжка роля заради участието си във филма "Prima Primavera", а Слава Дойчева за най-добра поддържаща женска роля за филма "Раци".

За най-добър документален филм и научно-популярен филм беше избран "Срещи с Иречек" на Юлий Стоянов и Асен Владимиров. Най-добър анимационен филм стана "Анна Блуме" на Весела Данчева.

"Хъшове" на Александър Морфов получи приз за най-добър телевизионен филм. За най-добър телевизионен документален филм беше обявен "45 градуса по Азарян" на Лилия Абаджиева.

Със статуетката за дебют в игралното кино си тръгна Камен Калев за "Източни пиеси". За дебют в документалното кино - Лилия Абаджиева за "45 градуса по Азарян", а за анимационното кино - Светлин Кърлов за "Чипоноско".

Отличието за цялостно творчество през 2009 г. беше присъдено на кинорежисьора Юлий Стоянов.