И трите национални телевизии в скоро време ще се конкурират със собствени сериали.

Първа Нова телевизия обяви проекта си за сериал тип "драмеди" (нещо средно между драма и комедия). Той ще бъде адаптация на чужд на име "Зеленото крило", с чийто лиценз тя се е сдобила миналата година.

Още през ноември от медията обявиха конкурс за сценаристи, които да адаптират вече готовия формат, създаден от английска компания.

Оригиналът пожънал голям успех във Великобритания, а по-късно е сниман и в Унгария. Подробностите за него Нова ще съобщи до няколко седмици.

В момента телевизията все още събира идейния и снимачен екип и вероятно филмът ще започне да се излъчва през есента. Ако се окаже успешен, ще бъдат заснети и следващи сезони.

Телевизията на Мърдок също обяви конкурс за сценаристи. От бТВ още не са изяснили, дали новият проект ще бъде драма или комедия. Сигурно е само, че ще бъде семейна история.

Начинанието на бТВ ще бъде реализирано от "Сиа адвъртайзинг", която обаче също така продуцира "Биг брадър", "Островът на изкушенията" и други предавания за конкурентната Нова.

В същото време по Нова ще тръгне ново риалити, продуцирано от "Седем осми" на Слави - основата, от която пък тръгна телевизията на Мърдок.

БНТ също излиза със собствен сериал. Миналата седмица приключи конкурсът на държавната медия за поредица на съвременна тема, която се състои от 22 серии, траещи по час.

БНТ ще прави и по-кратък ситком от шест серии.

Сериалите вероятно ще стартират през есента.