Видеоигрите на спортна тематика са огромен бизнес, ценен като кокошка, снасяща златни яйца.

Различните компании предлагат дузини заглавия на видеоигри за отделните спортове и до неотдавна за потребителя се оказваше трудно да прецени в кой продукт си струва да инвестира.

Преди няколко години обаче гигантът в сферата на бизнеса с видеоигри Electronic Arts (EA) започна да подписва "специални" сделки с широк кръг от спортни съюзи, вкл. с Националната футболна лига на САЩ (NFL), както и с бейзболната.

EA е най-големият световен независим разработчик и производител на софтуер за интерактивни забавления и игри за конзолни системи.
В момента в лигата се състезават над 30 отбора от различни градове и райони на САЩ.

Въпросните "специални" сделки предполагали, че EA единствена дължи изключителните права да произвежда игри с имената и статистиките на истинските играчи на американски футбол - най-търсеното съдържание за запалянковците. Разбира се, подобни условия осигуриха на EA значителни постъпления.

Дотук обаче с положителния ефект от договора, защото група разгневени видеогеймъри повдигна обвинение срещу Electronic Arts за поведение в разрез с правилата за свободната конкуренция.

Вследствие на сделката, с която EA спечели изключителните права да предлага игри с популярните футболисти от Националната лига, производителят на видеоигри не само че изби конкуренцията, но и си позволи да повиши драстично цените на продуктите си.

Сега обаче е налице възможност, която би могла да ощастливи онеправданите запалянковци и останалите играчи на пазара на видеоигри.
Върховният съд отмени предложените от бейзболната лига правила, с които тя превърна имената и точките, реализирани от играчите, в доходоносен бизнес, като лицензира тази информация и я предоставяше на компаниите за видеоигри.

Съдебната система реши, че имената и статистиките на играчите са публична информация.

И така, въпреки "изключителните права" над тези данни, се оказа, че и останалите компании за видеоигри ще могат да включват имената и информацията за реалните играчи, с което се връща надеждата конкуренцията на този пазар да се възстанови.

technews.bg