Бижутата, които дизайнерската къща Frey Wille съчетават сила и нежност, семплост и разкош. Най-характерно за тях е използването на емайл в най-различни цветове, изрисуван ръчно най-често с модернистични флорални елементи. Изкусителните извивки на украшението са допълнени от верижки и синджири с по-груба и предизвикателна текстура.

Frey Wille е на повече от половин век. В началото на 50-те години на ХХ век австрийската художничка Михаела Фрай създава своя компания и се превръща в нейна главна творческа сила. Тя черпи вдъхновение както от фолклора и историята,така и от съвременността, като със замах включва дори архитектурни елементи.

Към компанията се присъединява и Фридрих Виле, който има не само отлични познания по история и културология, а и изключителен бизнес талант. След смъртта на Михаела Фрай през 1980 г. начело на компанията застава нейният приятел и партньор Фридрих Виле, а дизайнерският екип се оглавява от Симон Грюнбергер-Виле, която създава нова дизайнерска концепция, според която геометричните и фантастичните мотиви придобиват по-дълбок художествен замисъл. Заедно с нея работи и Барбара Хаберл-Хайслер.

През 90-те години на ХХ век компанията съсредоточава вниманието си на античността и започва да черпи вдъхновение от египетските, гръцките и римските археологически находки и дори от монголски старинни образци. Едновременно с това все така се използват импресионистични елементи, повлияни от художници като Клод Моне, и такива в стил арт ново. Появява се например колекция, посветена на Уилям Морис, Густав Климт, Фриденсрайх Хундертвасер и Алфонс Муха.

Всички, които работят във Frey Wille, са не само творци и майстори, а и специалисти по благородния емайл. Това е причината техните произведения да имат впечатляващ художествен замисъл, в който са интерпретирани и претворени класически мотиви.
Технологията на работа изисква изключителна прецизност. Емайлът е смес от стъкло и минерали, с която се работи при температура от 800 градуса по Целзий върху златна основа. Едно украшение може да бъде от 24 карата злато или родий, да се изработи на двадесетина етапа и да има четири отделни слоя емайл с между 12 и 20 различни цвята.

Едва ли има нужда да се изтъква, че се използват само най-качествените материали и се работи на ръка? За създаването на една колекция понякога са нужни повече от 2 години непрестанна работа, но всяка стъпка се превръща в благодатна основа за бъдещи идейни търсения. Самите бижуте се продават в повече от 10 държави, сред които Австрия, Франция, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Русия, Япония, Китай и др., а компанията си сътрудничи с Ferragamo, Omega и Hermes.

 

millionaire.bg