Класическите неутрални цветове са черно и бяло и всички техни нюанси. Те са комбинация от всички цветове в спектъра.

Съчетават се добре с всички цветове. Използвани в интериорния дизайн, те служат за хармонизиране на атмосферата при използвани ярки цветове или пък се използват самостоятелно за създаването на изтънчена, спокойна едноцветна палитра.

Неутралните цветове не са скучни в никакъв случай. Ако черно и бяло се комбинират, се постига удивителна, драматична схема. Изискан, модерен стил може да се постигне чрез стени, боядисани в искрящо бяло и черни полирани мебели, с различни акценти в сиво.

Напоследък дизайнерите разчупват стериотипа, като създават алтернатива на неутралните. Това са цветове от спектъра, но много бледи и потиснати, почти "неми". Те се базират на червеното, жълтото и синьото.

Неутрални на основата на червеното: От бежовото до червеникавокафяво, тези тонове носят традицията и създават уют.

Неутрални на основата на жълтото: Кремаво, златисто...тези цветове са свежи и създават много настроение.

Неутрални на основата на синьото: Светло - и тъмносиво, наситено синьо - цветовете са елегантни и уравновесени.

Неутралните цветове са идеален избор за създаването на интересен интериор. Те са елегантни, жизнени, лесно се възприемат и създават уют. Решената в неутрални цветове стая, без много контрасти, изглежда всякога по - просторна, а с помощта на по - наситените тонове или акцент в контрастен цвят голямото помещение ще стане по - уютно и интимно.

Неутралните цветове се съчетават добре с мебели от всякакви стилове - модерен, класически и т.н.

Ако се притеснявате, че домът ви ще изглежда безинтересен, използвайте колкото се може повече различни тонове - светли и тъмни и различни материали и тъкани, за да разнообразите схемата.

zadoma.com