По традиция, датираща още от ХІХ-и век, на днешната дата - 24 май - честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която използваме и до днес - Светите братя Кирил и Методий.

Близо 200 милиона души по света използват кирилицата в момента. Освен българите, това са и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, а също и монголците. На 1 май тази година азбуката ни се появи за пръв път и на еврото.

Също по стара традиция празникът ще се отбележи с тържества в цялата страна. Празнични шествия по случай 24 май ще има в София, Варна, Велико Търново, Видин, Бургас. Тържествено ще издигат националния флаг на централните площади в Стара Загора и Ямбол. Жителите на Габрово от всички възрасти пък ще могат да тестват познанията си по български език и да получат безплатна консултация от 10 до 14 ч. на площад "Възраждане" в града.

В столицата тържественото шествие ще тръгне от сградата на Министерството на образованието, младежта и науката в 10.30 часа. То ще завърши пред Националната библиотека, където патриарх Неофит ще отслужи водосвет и ще се поднасят венци пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Участие в церемонията ще вземат и президентът Росен Плевнелиев, председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков и други народни представители.

Държавният глава ще се включи и в още тържества в столицата до края на деня и ще завърши с традиционния си прием по повод 24 май в Националния исторически музей. Междувременно в Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще започне Третият международен конгрес по българистика, който се провежда под патронажа на президента, отново като част от празника на българската просвета и писменост.

През деня просветното министерство е организирало поредица от "флаш мобове", които ще започнат в 9.30 ч. на ключови места в столицата като подлеза на Софийския университет, парка "Заимов", Националния дворец на културата, църквата "Света неделя". Детски формации и професионални музиканти ще оживяват допълнително оживените локации, като изпълняват рефрени от химна на Кирил и Методий "Върви народе възродени…" в различни аранжименти. Това ще става в рамките на около три минути, а след това ще се отправят към следващото място.