Военните паметници са може би най-пленителните сдания, които човечеството е построило. Те задържат вниманието ни защото символизират моменти, изпълнени с жестокост, и смелост, чужда на повечето от нас. Отбелязват ключови събития, победи и загуби, които са променили хода на историята. Ето 9-те най-запомнящи се световни паметника на войната.

 

"Родината майка" е един от най-високите паметници в света със своите 85 метра до върха на меча. Монументът е направен от Евгений Вучетич през 1967-ма в чест на битката при Сталинград . Гигантското сдание, тежащо 8000 тона, се намира на хълма Мамаев Курган във Волгоград, Русия. Жената от статуята е Валентина Изотова, местна в града.

 

 

Паметникът на ветераните от корейската война е построен през 1986-та във Вашингтон в чест на войниците от американските въоръжени сили, участвали в Корейската война. От високо те изглеждат като кръг, пресечен от триъгълник. Триъгълникът е мястото, от което посетителите виждат 19 статуи от неръждаема стомана, представляващи патрулиращи пехотинци.

 

Мемориалът на загиналите във Втората световна война се намира във Вашингтон, САЩ. Предложението за този паметник идва през 1987-ма, но чака седем години за одобрение от държавата. Измежду 600 дизайна е избран този на Фредерик Флориан през 1997 г. и чак тогава започва строежа на сданието. То се състои от 56 колони (високи по 5 метра) и две арки. Във всяка от колоните е вписан един от 48-те щата от 1945 г., както и още осем американски области. Мемориалът е завършен на 29 април 2004 г.

Триумфалната арка е един от основните символи на Париж. Разположена е в центъра на "Шарл де Гол", в западния край на Шанз-Елизе. Нейният проект е дело на Жан Шалгрин от 1806 г. и е посветена на всички, били се в името на Франция, особено онези от времето на Наполеон Бонапарт. В подножието на арката стоят имената на генералите и битките, в които са участвали. Отдолу се намира гробът на Незнайния войн.

 

Монументът на народите има статута на национален паметник на Малайзия. Построен е в Куала Лумпур, близо до Парламента. Посветен е на героите, загинали в името на мира и свободата на страната, срещу японската окупация по време и след Втората световна война. На него стоят седем бронзови фигури, които символизират лидерство, страдание, единство, бдителност, сила, кураж и саможертва.

 

 

Паметникът на жените от Втората световна война е необикновен заради един важен факт - повечето хора смятат, че войната е феномен, в който участват само мъже. За щастие има и няколко паметника, които са посветени на ролята на жените в това време. Скулптурата на Джон Милс се намира в Лондон и се състои от 17 различни облекла и униформи, носени от жените по време на Втората световна война.

 

 

 

Брестската крепост е вторият по големина военен паметник в бившия Съветски съюз. Намира се в гр. Брест, Беларус. Той е издигнат в почит на известната героична защита от атаките на Германия през първите дни на Втората световна война.

 

 

Военният мемориал в Сидни се намира в южната част на Хайд парк. Комплексът е проектиран от Брус Делит и Райнър Хоф в чест на австралийската имперска войска, участвала в Първата световна война. Завършен е през 1934 г. Известен е още с това, че е най-добрата сграда в Австралия в стил Ар деко.

 

 

Паметникът на войниците и моряците в центъра на Индианаполис, Индиана, е висок близо 87 метра. Изграден е от варовик и бронз в неокласически стил и е в чест на хусарите, ветерани от битката при Индиана (1776 - 1865). В долната част на паметника се намира музея на полковник Ели Лили и Гражданската война.

 

Къде сме ние?

Паметникът на Съветската армия в София, всъщност е само един от много монументи в страната, издигнати в чест на съветските воини. Построен е през 1954 година по проект на архитект Димитър Митов. Скулптурната група включва ликуващ съветски войник с вдигнат автомат, от двете страни на когото са застанали жена и мъж - съответно селянка и работник от България.

През 1993г. Столичният общински съвет взе решение за премахването на паметника. 15 години по-късно той все още стои сравнително непокътнат и е традиционно място за събиране на младежи.