10. Beijing 2008

След разочароващите игри посветени на състезанията в Атина и Барселона, SEGA правят добро попадение с Beijing 2008. Играта предлага над 40 събития включително кану каяк и хвърляне на чук. Според мнозина продукцията е истинска наслада за феновете на олимпииските игри със своята графика.

 

 

09. Caveman Ugh-lympics

Играта е от 1988 г. и не е свързана с реално провели се олимпииски игри. Вместо това тя представя различни събития, в които главни действащи лица са сбирщина атлети глупаци. Дисциплините включват хвърляне на приятели, палене на огън и надбягване с динозаври. Играта е приятна с добро чувство за хумор - нещо, което липсва при повечето игри с такава насоченост.

 

08. Mario & Sonic and the Olympic Games

Това е първото партньорство между Марио и Соник в историята на видео игрите. Серията състезания са предназначени за Wii (а по-късно може би и за DS) с цел разпускане. Със своя глуповат дух играта определено не е предназначена за хардкор геймъри, а по-скоро към обикновените хора.

 

 

07. HesGames

HesGames била нелицензирана лятна игра за компютрите Commodore 64 и Apple II. Тя има графика с огромни като размери атлети, което доста я разграничава от "стандарта" за това време - графиките на Summer Games series на Epyx's. HesGames включва гмуркане, стрелба с лък, вдигане на тежести и др. На нея можели да играят до 6 човека едновременно, което я правело много добра мултиплеър игра за 8-битовия C64, който пък логично като персонален компютър бил предназначен главно за сингъл.


06. Decathlon

Decathlon на Activision е истинско убийство за джойстици. Геймърите бясно ръчкали джойстика, защото колкото по-бързо го правели толкова по-добър резултат отбелязвали, особено за конзолата Atari 5200. Activision включили 10 дисциплини от традиционния десетобой, от овчарски скок до висок скок. Играта изисквала много набиване на ноктите, но при постигане на най-доброто време и резултат, чувството след постижението оставало завинаги.


05. Decathlete

Decathlete на SEGA включва всички необходими дисциплини: дълъг скок, мятане на диск, хвърляне на копие, овчарски скок, бягане на 100, 400 и 1500 метра, 110-метра бягане с препядствия и тласкане на гюле. Състезателите пък били свежи, което я превърнало в една от най-атрактивните игри на компанията.

 

 

04. Winter Games

Summer Games на Epyx били такъв хит, че производителят им решил да направи и зимни. Winter Games, взети от зимните олимпийски спортове, предлагали дисциплини като скачане със ски, бобслей, биатлон, фигурно пързаляне и т.н. Играта била много близко до печелившата формула на превърналата се в хит нейна лятната версия. Всяка дисциплина била състезание за време, но бързата и конкуретна същност на играта я направили по-скоро хит за компютри като С64 и Apple II.


03. Summer Games II

Както вече споменахме, първата част на Summer Games станала толкова популярна, че от Epyx не се поколебали да й направят продължение. В Summer Games II има включени доста нови спортове като гребане, троен скок, хвърляне на копие и фехтовка. Най-трудни за минаване били дисциплините кану-каяк и фехтовка.

 

 

02. Summer Games

Summer Games става толкова обичана заради чувството да заобиколиш конзолата или компютъра в мултиплеър с още 8 човека и да натискаш бутоните докато не докажеш, че си най-добрият на овчарски скок, гмуркане и бягане на 100 м. Можеш също така да си избереш националността и дори да се наслаждаваш на церемония по откриването. Днес играта изглежда проста, но през 1984 г. била нещо поразително.

 

01. Track & Field

Летнните олимпииски игри на Konami включват бягане на 100 метра, бягане с препятствия и дълъг скок. Track & Field остава главно в историята със способността си да накара геймърите наистина да се изпотят, докато блъскат по копчетата.