Тъч екраните бяха един от основните акценти при почти всички видове джаджи през последните 15 години, но мястото им в бъдещето на технологиите изглежда все по-несигурно.

Управлението чрез жестове вече не е част само от AR екосистемата и, лека по лека, започва да измества тъч екраните като метод за управление на телевизори, компютри и смартфони.

Тази седмица ни попадна кампания в Kickstarter за устройство, което добавя опцията за контрол чрез жестове към общо взето която и да е джаджа с екран.

Устройството се нарича Glamos и представлява малко кубче, което може да бъде прикачено към телефон, таблет, телевизор, монитор и лаптоп.

Снимка 463794

Източник: Glamos

След като се свърже с някой от гореизброените, Glamos прожектира виртуален тъч екран, който отчита жестовете ни и ги предава към телефона или компютъра.

Така, без да докосваме екрана или мишката, можем да сменяме слайдове на презентации, със замах да режем плодове във Fruit Ninja, или просто да скролваме някоя социална мрежа, без да пипаме телефона или компютъра си.

Снимка 463795

Източник: Glamos

Glamos разчита на LiDAR технологията, която към днешна дата е в основата на системите на автомобилите с автономен режим.

Снимка 463793

Източник: Glamos

Готиното е, че Glamos се интегрира с всяка операционна система и с голям набор игри и програми, което означава, че можем да ползваме джаджата в тандем с почти всички устройства у дома.

Снимка 463789

Източник: Glamos

Интересът към нея очевидно е доста голям, защото кампанията в Kickstarter вече е привлякла инвестиции от над 140 000 долара, при начална цел от едва 10 000 долара.

Цената й е 119 долара, а доставките започват през юли.