Винена култура расте с всяка изминала година и с всяка нова изба на българския пазар. А това може само да ни радва и да ни кара да мечтаем за винени турове по Струма, в Дунавската равнина и в Долината на тракийските царе. Тук обаче ще обърнем внимание на няколко по-сериозни събития в България, свързани с напитката на Дионис.

Дни на отворените врати в Мелнишко
14 - 17 февруари

Тъкмо навреме за Трифон Зарезан избите в югозападния български регион отварят вратите си за посетители, които искат да усетят магията на древния занаят. Винени турове, дегустации и, разбира се, традиционното зарязване на лозята, ще се случат с участието на всички, които са в Мелнишкия район. Картата "Винени Маршрути Мелник" на всички участващи в събитието изби може да се свали безплатно.

Винария
20 - 24 февруари

Събитието, което се провежда в Пловдив, е по-скоро браншово, но това не пречи на всеки, интересуващ се от вино и лозарство, да посети изложението. То е център за обмен на информация, иновации и технологии чрез конференции, семинари, презентации и срещи, включени в деловата програма.

Снимка 388277

Източник: Instagram / Coraltravel

Балкански винен конкурс и фестивал
5 - 9 юни

Мащабното събитие, което ще се проведе за осма година, събира на едно място винопроизводители от целия Балкански регион и Източна Европа. Фестивалът акцентира на това, че Балканите са едно от местата с най-древна винена история в света, както и на факта, че регионът е на пето място в света по винопроизводство с 1.8 тона вино годишно.

В конкурса THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITON могат да участват винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони.

Rose Wine Expo

Любопитното събитие се провежда отскоро в Казанлък и събира производителите на розета, което го прави и единствения розе форум в България и на Балканите. Целта му е да пребори пренебрежителното отношение към този нежен вид вино и да го постави наравно с червените и бели вина. Всяка година се излъчва и носител на наградата за най-добро розе "Златен Киликс". Датите още не са ясни, но вероятно ще е през юни.

Снимка 363777

Източник: iStock

Бургаски фестивал на виното

Целта му е да популяризира българското вино сред почиващите по южното Черноморие - затова и се провежда в активния туристически сезон юли-август. Конкурски, майсторски класове, дегустации, презентации и други събития са част от фестивала, който се провежда в Морската градина на Бургас. Точните дати предстоят да бъдат обявени.

Салон на виното

Второто браншово събитие, което се провежда през ноември в Интер Експо Център, София. В шест зали излагат над 500 производители на вино и свързани с виното продукти, като се представят и бутикови серии, както и нови вина от отминаващата година. Добро място за осъществяване на контакти, ако се занимаваме с лозарство и винопроизводство.

Снимка 335499

Източник: iStock

DiVino Taste

Един от най-младите, но и най-пъстри винени фестивали също се състои в края на годината, за да можем да опитаме и новите реколти. Най-доброто от българското вино, както и любопитни чуждестранни вина и спиртни напитки подобряват винената култура на българина. А какво по-радостно от това, че от първото си издание през 2011 г. DiVino Taste се превърна в любимо събитие на естетите и бохемите през ноември?