Толкова пъти сме се възхищавали на красотата около нас, която не е дело на човешка ръка. Тя е навсякъде около нас, ако имаме очи за нея. Ето и няколко предложения за магически места, които трудно ще повярваме, че са реални, докато не се убедим сами.

Цветните планини на Перу

Планинският масив, част от Перуанските Анди (Ausangate Rainbow Mountains), е по-популярен като Планината-дъга. Причината е повече от очевидна. Тук природата е била доста щедра откъм цветове и далеч не се е ограничила до обичайното зелено.

Многоцветните върхове са на надморска височина над 5000 метра и са труднодостъпни. Но със сигурност усилията да ги зърнем си заслужават заради преливането на лавандулово, златисто, зелено, кафяво и червено.

Цветовете се образуват от сложни процеси, вплитащи в себе си природни и химични явления. Минерали, утайки, окисления и други научни обяснения са напълно излишни пред това напълно натурално произведение на изкуството.

Депресията Данакил

Тази природна забележителност в Етиопия би могла да предизвика у нас всичко друго, но не и депресия. Освен ако не сме художници, завидели на природата за таланта да прелива цветове.

Това е едно от местата на нашата планета с най-екстремен климат. Особено когато говорим за непоносими жеги. На 125 метра под морското равнище падат средно по 100-200 мм валежи годишно, а средната годишна температура е 34.4 градуса.

Мнозина определят депресията като извънземно място. Тук е пълно с малки вулкани с бълбукаща лава, езера със странни цветове и още по-цветни възвишения. На места водата е с цвят на зеленчукова крем супа, а на други - сякаш е кървава.

Хиляди микроорганизми, сол на големи парчета, разходка с камили, местни жители, за които времето сякаш е спряло. Депресията Данакил е за екстремни пътешественици, които нямат търпение да посетят друга планета и засега се задоволяват с това извънземно кътче от нашата Земя.

Минералният извор в Йелоустоун

Grand Prismatic е най-големият минерален извор на територията на САЩ. Но в случая размерът не е от толкова голяма значение, колкото цветовата гама, която буквално прелива от този оазис.

Червено, оранжево, жълто, зелено и синьо се сливат в натуралния извор, превръщайки се в своеобразен център на внимание в Националния парк. Цветната феерия отново се дължи на различни микроорганизми, които обитават водата.

Те със сигурност не осъзнават от какво творение са част, но красотата на Grand Prismatic отдавна е световно призната. 110 метра платно, на което природата се е развихрила.

Големият бариерен риф

Най-внушителната система от коралови рифове и острови изглежда страхотно както с просто око, така и от космоса. Милиардите микроорганизми, част от едно от Седемте чудеса на света, са подложени на сериозна заплаха от нас, хората.

Най-голямата в света екосистема е еднакво впечатляваща гледка както ако се гледа в недрата й, така и ако я наблюдаваме от високо, в цялата й прелест.

Гмуркането между всички тези организми и морски животни, най-сините нюанси на синьото и безкрайната вода превръщат Големия бариерен риф е едно истински произведение на природата.