Петията сезон на сериала Peaky Blinders започна преди седмица, а с това започнаха и новините покрай сюжета, актьорите и местата, където е снимана хитовата драма на ВВС. Така научаваме, че Бирмингам, който е сцена на по-голяма част от събитията в сериала, е привлякъл рекорден брой туристи.

42.8 милиона туристи са посетили вторият най-населен град във Великобритания след Лондон през изминалата година. Повечето от тях са част от така наречената "екранна" вълна туристи - хора, които пътуват до местата, където са били снимани любимите им филми или сериали.

Сериалът, който разказва историята на престъпното семейство Шелби от Бирмингам, е базиран отчасти на реално съществуващата от 1890 г. до около 1930 г. l града банда Пийки Блайндърс.

От излъчването на първия сезон на Peaky Blinders през 2013 г. по ВВС до днес туристите в региона са се увеличили с 26 %. От това се възползва не само Бирмингам, но и други градове в Уест Мидлендс като Улвърхемптън, Дъдли и Ковънтри.

Сериалът се излъчва и по Netflix, което означава, че е достъпен за гледане в 183 страни по света. "Невероятният успех на Peaky Blinders показа Бирмингам и Уест Мидлендс на нова световна публика," коментира Анди Стрийт, областен управител на Уест Мидлендс.

Музеят The Black Country Living Museum в Дъдли, където са снимани голяма част от сцените в сериала, разпродава за по-малко от 24 часа тематичните си вечерни събития.